Nyheter

FPT Industrial tar sitt engagemang för hållbarhet och koldioxidneutralitet till nästa nivå

FPT Industrial, Iveco Groups varumärke dedikerat till design, produktion och försäljning av drivlinor med låg miljöpåverkan, tar sitt engagemang för hållbarhet och koldioxidneutralitet till nästa nivå. Medvetnas om det ansvar som följer av att vara en ledande tillverkare av motorer, har varumärket beslutat att ta vägen mot hållbarhet inom fordons- och marinframdrivning, såväl som inom kraftgenerering, på ett globalt och sakligt sätt.

I enlighet med sin strategi som involverar parallell utveckling av nya och mer miljövänliga ICE, med ett bredare utbud av alternativa bränslen som för närvarande används eller testas, tillsammans med hybridprodukter och 100 % elektrifierade produkter, rör sig FPT Industrial stadigt mot nettonoll koldioxid utsläppsmål med ett övergripande tillvägagångssätt som inte bara inkluderar dess anläggningar, produkter och processer, utan också andra potentiellt koldioxidutsläppande aktiviteter, såsom dess närvaro på stora internationella mässor.

Dessa stora ansträngningar bygger på kontinuerlig forskningsaktivitet, med tio FoU-centra runt om i världen, som i hög grad bidrar till att skapa grunden för en ny, hållbar definition av hållbarhet som kommer att lägga lika stor vikt vid affärsutveckling och kampen mot klimatförändringar.

– Som ett varumärke som inte bara producerar och säljer utan också designar drivlinor, är vi inneboende involverade i pelaren för minskning av koldioxidavtryck som vi betraktar som en färdplan och ett tankesätt, säger Egle Panzella, Brand Equity och Corporate Social Responsibility Manager på FPT Industrial . Det är därför vi prioriterar att hitta nya sätt att minska vårt koldioxidavtryck genom att ändra vårt beteende och föra in hållbarhet i våra dagliga jobb, utan att betrakta det som ett abstrakt värde.

ETT OMFATTANDE SAMMANSTÄLLNING FÖR HÅLLBARHET

Sedan 10 år har FPT Industrial implementerat livscykelbedömningen (LCA) med ett pilotprojekt för F1C Diesel 3,0-litersmotorn för lätta nyttofordon som tillverkas vid dess Foggia (Italien) fabrik. LCA är en ”vagga-till-grav”-studie som bedömer de kumulativa potentiella miljöpåverkan från en produkt, process eller tjänst, genom att ta hänsyn till all energi och material som krävs över hela försörjningskedjan och värdekedjan och beräkna motsvarande utsläpp till miljön.

Efter resultaten av denna studie beslutade varumärket att kompensera för de 16 500 ton CO2-utsläpp som genererades under uppströmsaktiviteter och tillverkning av F1C-motorer genom att stödja tre projekt vid tre biogasanläggningar för deponier i Piemonte-regionen i Italien.

FPT Industrial utökade sedan omfattningen av sin LCA-verksamhet till sina Cursor 13-diesel- och NEF-motorer, och täckte på så sätt alla tre tillgängliga ICE-serier, lätt, medel och tung. För att slutföra bedömningen av sina produkter genomförde FPT Industrial en LCA om koldioxidavtrycket för IVECO eDailys 37 kWh-batteripaket, tillverkat med komponenter som levererats av den strategiska partnern Microvast och monterats vid FPT Industrials ePowertrain-anläggning i Turin (Italien).

Det är Iveco-gruppens första koldioxidneutrala industri 4.0-anläggning, med en serie sol- och vinddrivna elproduktionssystem. Anläggningen har också en Sustainability Garden, en 6 000 kvadratmeter stor yta planterad med 100 torkatåliga inhemska växter med hög CO2-absorptionsförmåga. Alla kvarvarande utsläpp från denna anläggning kompenseras genom köp av certifierade koldioxidkrediter.

När det gäller dess processer, implementerade varumärket kompensationen av de årliga CO2-utsläppen som genereras av dess testcenter. De 15 000 ton CO2 som genererades av anläggningen under ett år kompenserades helt av stödaktiviteter vid ett vattenkraftverk längs Huadian Xixi-floden i Kina, beläget nära FPT Industrial anläggningar.

STYR SKYDDET AV BIOLOGISK MÅNGFALD

Som tillverkare av motorer som fungerar på väg, terräng och i vatten är FPT Industrial dagligen i kontakt med de mest skilda miljöer och känner en stark skyldighet att skydda värdet av biologisk mångfald.

Dess verksamhet inom miljöskyddsområdet inkluderar ”Fishing for Plastic”, ett projekt som syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om att skydda hav från föroreningar och avfall, tack vare vilket ett fyrtiotal FPT industridrivna fiskebåtar från San Benedetto del Tronto (Italien) fiskade mer än tre ton plast upp ur havet.

FPT Industrial beslutade också att stödja Urban Forestry, ett återplanteringsprojekt i Basse di Stura-området norr om Turin, som involverade plantering av 1 000 träd av 32 inhemska arter som är typiska för Piemontes skogar och häckar. Det fyra hektar stora området har planterats med ek, poppel, pil, alm, ask, lind, lönn, hagtorn och andra buskar, med en årlig koldioxidminskning på cirka tio ton per år.

Sist men inte minst tillkännagav FPT Industrial och Edison Next, Edison Group-företaget som vägleder företag och regioner genom avkolningsprocessen, skapandet av den första bioövervakningsstationen som använder bin i FPT Industrials Turin Stura-anläggning, med sex bikupor av italienska bin, Apis mellifera ligustica, en underart av det västra honungsbiet. Honung från lime (lind), vildblomma och akacia som produceras av dessa bikupor är av utmärkt kvalitet, så mycket att de nyligen fick kvalitetsutmärkelse vid den 15:e regionala ”Ferrere Miele”-tävlingen.

Sedan 2023 har FPT Industrial höjt ribban för avkarbonisering, utvidgat den till även evenemangsproduktion och deltog i Agritechnica 2023-mässan med sin första kolneutrala monter.

För att uppnå detta mål samarbetade varumärket med Polytechnic University of Milano för att utföra en LCA av dess närvaro på mässan. Genom denna analys optimerades monterproduktionen, använda material, personalens närvaro i montern och i första hand logistiken – som anses vara den ”hot spot” för CO2-produktionen för hela processen.

En minskning med cirka 90 % av logistikens CO2-påverkan erhölls genom att tanka IVECO S-Way biometanlastbilar, som transporterade montern från Milano till Hannover och tillbaka, med Shell BioLNG. Den slutliga balansen var en uppskattad minskning av CO2-produktionen med 60 % av hela processen.

För att nå nettonoll koldioxidutsläpp köpte FPT Industrial kvalificerade koldioxidkrediter för att kompensera 16 115 ton CO2eq, hänförliga till 2023 Agritechnicas monter, Cascinettes testanläggning och ePowertrain-anläggningen.

Projektet, som valts av LifeGates konsulttjänster, ligger i den västra delen av Demokratiska republiken Kongo, i Afrika. Målet är att skydda cirka 300 000 hektar skog, livsmiljö för bonoboer (pygméschimpanser) och elefanter, inuti den näst största intakta regnskogen i världen, och i några av de viktigaste våtmarkerna på planeten.

Innan projektet startade användes nästan 250 000 hektar torvrik regnskog för kommersiell virkesutvinning.

Men sedan projektet lanserades 2011 har avskogningen i området upphört och med hjälp av återplanteringsprogram har avskogade områden återupprättats, vilket återställt viktig biologisk mångfald och låtit vilda djur frodas.

Projektet, det första i sitt slag i Kongobäckenet och med en beräknad årlig minskning på 5 671 613 tCO2eq, spårar också en ny väg för samhällets välstånd genom globala investeringar i de omgivande lokalsamhällena, inklusive konstruktion och renovering av skolor, tillhandahållande av hälsotjänster, stöd för livsmedelsförsörjning, jordbruksdiversifiering och tillhandahållande av kapacitetsbyggande aktiviteter som stärker lokala samhällen.

FPT Industrial kommer att utföra en LCA för alla sina montrar på de stora mässorna som den deltar på, inklusive den kommande IAA Transportation i Hannover, och sedan kompensera för utsläppen.