Nyheter

Ny innovationspanel genomförd av Dalarna Science Park

I dagarna har resultatet från årets tredje Innovationspanel sammanställts. Det är en digital undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Dalarna Science Park. På temat hållbarhet har över ettusen personer i Dalarna i åldrarna 18 – 65 år besvarat frågor.

Resultatet visar att hållbarhetsengagemanget i Dalarna är stort. Nära hälften (43 procent) av respondenter ger uttryck för att just hållbarhet är en väg till stark regional utveckling och tillväxt. Samtidigt efterlyser respondenterna större engagemang utanför Borlänge och Falun.

— Vi är många som dagligen arbetar intensivt med hållbarhetsfrågan i hela vår region. Det pågår större initiativ parallellt med många mindre, i både stad och på landsbygden. Jag är därför glad att så många av de svarande ser hållbarhetsfrågan som central men önskar samtidigt att fler har kännedom om vad som faktiskt görs – i hela regionen. Det sporrar mig att säkra större synlighet för det hållbarhetsarbete vi inom Dalarna Science Park är med och genomför, säger Angelica Ekholm, VD, Dalarna Science Park.

Nya regionala satsningar, som till exempel cirkulära projekt för att ta tillvara industrins restströmmar, ser 84 procent av respondenterna i Innovationspanelen mycket positivt på.

Ett större industriprojekt med syfte att skynda på den gröna omställningen i Dalarna, den Cirkulär industriacceleratorn som Dalarna Science Park lanserade under våren, är bara ett exempel på hållbarhetsinitiativ som just nu pågår i Dalarna.

Initiativet handlar om att koppla samman industrier med startups och entreprenörer som skulle kunna hitta användningsområden för industrins restströmmar. Andra hållbarhetsprojekt som stärker det regionala näringslivet är nordiska ”A Sustainable Tomorrow” där dialog om mängder av hållbarhetsinitiativ kommer att föras som gynnar Dalarna.

— Som Sveriges nästa tillväxtregion måste hållbarhetsfrågan vara central. Därför har vi säkrat en höst full av aktiviteter. Hållbarhet och grön omställning kommer därför också att dominera programmet under årets ”Dalarna Innovation Days” i oktober. Vi hoppas att deltagare från hela Dalarna kommer att lyssna till intressanta föredrag och tillsammans diskutera vår gemensamma framtid och tillväxt, avslutar Angelica Ekholm, VD, Dalarna Science Park.

Dalarna Science Park presenterar årligen tre Innovationspaneler baserade på digitala undersökningar bland över 1000 aktiva personer i Dalarna mellan 18 och 64 år. Syftet med Innovationspanelen är att regelbundet ta pulsen på det regionala entreprenörskapet samt säkra en löpande dialog med verksamma i regionen.

Som hela Dalarnas innovationsarena är det Dalarna Science Parks uppgift att säkerställa stöd till det regionala tillväxtbehovet genom att knyta samman näringsliv, offentlig sektor och akademi i starka och välfungerande innovationsmiljöer.