Nyheter

Fem nya initiativ ska stärka exporten av dansk grön energiteknik

Den danska energimyndigheten har avsatt 5,3 miljoner danska kronor i bidrag för fem projekt. Projekten främjar dansk energiexportsatsning genom att utöka Danmarks myndighetssamarbete på framtida tillväxtmarknader via offentlig-privata samarbeten. Poolen stödjer bl.a. biogas i Sydafrika.

Som en del av Energiöverenskommelsen 2018 avsattes medel till en bidragspool, som ska stärka exportinsatserna av dansk energiteknik. Ansökningsomgången för 2022 där 8,3 miljoner tilldelades. DKK, är nu avslutad. Totalt är det fem offentlig-privata samarbeten som uppfyller poolens formella ansökningskriterier.

De har tillsammans sökt finansiering för projekt för 5,3 miljoner danska kronor. DKK, och ett fullt åtagande har givits till alla fem projekten.

Projekten fokuserar på att utforska nya exportmöjligheter genom att sätta dansk expertis inom t.ex. förstudier, marknadsanalyser och matchmaking mellan företag. Projekten är inriktade på sektorsintegration i USA och Japan, fjärrvärme i Tyskland, biogas i Sydafrika och Carbon Capture and Utilization (CCU) i Kanada.

Dansk kunskap och teknik måste stödja produktionen av biogas i Sydafrika

Poolen stödjer bl.a. ett projekt som syftar till att främja exporten av dansk biogasteknologi till Sydafrika. Landet förväntas ha stor potential att ta tillvara restprodukter från hushåll, industri och jordbruk för energiändamål. Genom förstudier och kartläggning ska projektet öka danska företags kunskap och tillgång till den sydafrikanska marknaden samt öka sydafrikansk kunskap om danska lösningar. Syftet är att förbättra möjligheterna för framtida etablering av biogasanläggningar i Sydafrika med dansk kunskap och teknik.

Nästa ansökningsomgång för poolen kommer att offentliggöras 2023.

Om bidragspoolen

Energiavtalet från 2018 avsätter totalt 175 miljoner DKK. DKK under perioden 2019-2024 för att lyfta exportfrämjande insatser på energiområdet. Varje år under perioden 2019-2024 avsätts medel till en bidragspool för att främja denna insats. Syftet med poolen är att bidra till ökad export av dansk energiteknik genom utbyggnad av Danmarks myndighetssamarbete på framtida tillväxtmarknader via offentlig-privata samarbeten.

Läs mer här:

Læs mere information om tilskudspuljen, herunder hvilke projektpartnerskaber, der har modtaget midler.

Om Danmarks internationella energisamarbete

Danmark har myndighetssamarbete kring energi med 24 länder som tillsammans släpper ut 70 procent av världens koldioxid. Därutöver finns ett antal nationella samarbeten av kortare varaktighet, t.ex. under programmet Danish Energy Transition Initiative.

Genom att bygga kunskap och kapacitet hos partnerländernas nationella myndigheter får politiska beslutsfattare befogenhet att fatta hållbara och kostnadseffektiva energipolitiska beslut som stödjer den globala gröna omställningen.