Nyheter

”Nästa steg måste ske hos oss”

Jämfört med många andra länder har den svenska inredningsbranschen kommit väldigt långt i sitt hållbarhetsarbete och har länge jobbat enligt principer som först nu håller på att slå igenom globalt. I Sverige är det sedan många år standard att jobba med märkning och certifiering för att kunna spåra materialet som används för att tillverka möblerna.

Det gör det lättare att jobba med närproducerat material och att säkerställa en hållbar tillverkning.

”Nästa steg måste ske hos oss”

Under senare år har många tillverkare tagit ytterligare steg mot en hållbarare industri genom att producera möbler som kan tas isär (i moduler) för att underlätta framtida byte av slitna delar. På så sätt kan möblernas livslängd förlängas närmast obegränsat, men då måste de som använder dem ha samma inställning. Idag är detta långt från verkligheten och varje år slängs tusentals möbler från svenska kontor – inredning som hade kunnat få ett nytt liv på en annan plats.

– Nästa steg i omställningen mot en långsiktigt hållbar utveckling måste ske hos oss i samhället. Vi behöver tänka om; man behöver kanske inte äga möblerna utan i stället bli en del av ett flöde där vi delar med oss. Det är viktigt att vi ger vår inredning ett större värde och släpper tankarna på ett linjärt flöde där möblerna alltid slängs i slutet. Vi på Envivo vill bidra till ett mer cirkulärt sätt att se på vår inredning med förhoppningen, och tron, att många vill vara en del av den rörelsen, säger Ulrika Johansson Ståhl, styrelseledamot Envivo.

Läs mer om Envivo och hur företaget vill möblera om inredningsbranschen:

här.