Nyheter

(S): ”Kompetensbrist hotar gröna omställningen”

”Regeringens nedskärningar på utbildning kommer att slå hårt. Det är länder som ligger i framkant av den gröna omställningen som kommer se högst tillväxt och flest jobb.”

Det skriver Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna, Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson Socialdemokraterna och Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson Socialdemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet:

”Vi socialdemokrater investerade för att Sveriges skulle hamna i ledarklungan, men nu ser vi hur den nya regeringen tappar mark. Tillgången på rätt kompetens är nämligen avgörande både för att klara klimat- och energiomställningen och för att säkra jobben. Då krävs investeringar i utbildning och omställning i stället för regeringens nedskärningar.”

”Elektrifieringen spelar en nyckelroll när el ska ersätta fossila bränslen inom både industrin och transporter. Men för de stora investeringar som nu planeras riskerar kompetensbrist att bli ett betydande hinder. Installatörsföretagen varnade redan för två år sedan om att det saknades 17 500 elinstallatörer.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/15Va1X/s-kompetensbrist-hotar-grona-omstallningen