Nyheter

Geberit förlitar sig på förnybara energikällor

Sanitetsprodukttillverkaren Geberit ökar systematiskt andelen förnybara energiformer av sin totala förbrukning. Keramikfabriken i Tammisaari i Finland drivs redan till 100 procent med vindkraft. För Geberit, som tillverkar högkvalitativ sanitetsteknik och keramik, är elektricitet livsnerven i verksamheten, eftersom den står för cirka 30 procent av Geberits totala förbrukning. Utöver produktionsprocesser används elektricitet till byggnadsbelysning och utrustning.

I slutet av 2021 kom hälften av den el som Geberit använder globalt från förnybara energikällor – vind-, vatten- och solkraft samt biomassaenergi.

– Andelen förnybar energi växer på Geberit varje år. Vi förlitar oss särskilt på certifierad grön el, som har producerats enligt strikta ekologiska kriterier, säger Geberits produktchef Tapio Aaltonen.

Grön el är inte bara förnybar, utan tar även hänsyn till naturens mångfald i de områden som till exempel har påverkats av vatten- och biokraftverk.

Vindkraft i Tammisaari

År 2021 gick Geberits fabrik i Tammisaari över till att använda 100 % vindkraft. 23 procent av den el som fabriken förbrukade var redan förnybar el.

– Vindkraften vi använder är certifierad och dess ursprung är 100% spårbart. Den gröna elen levereras till oss av det inhemska energibolaget Väre, säger Krister Walldén, kvalitets- och miljöchef på Tammisaarifabriken.

Fabriken i Tammisaari förbrukar 8 700 megawattimmar el årligen, varav 60 procent används i produktionsanläggningen, 17 processer i kompressorer och 13 processer i belysning.

– Genom att gå över till vindkraft minskade vi vår fabriks koldioxidutsläpp med 1 900 ton per år, säger Walldén.

En ambitiös klimatstrategi

För att minska Geberits koldioxidutsläpp är en av de viktigaste åtgärderna att öka andelen förnybara energikällor. För närvarande krävs fortfarande icke-förnybar energi som naturgas för bränningsprocessen, där de gjutna produkterna bränns till keramik.

– Genom att gå över till förnybar energi, effektivisera processen och utnyttja spillvärme har vi redan lyckats minska energiförbrukningen och samtidigt minska koldioxidutsläppen avsevärt. Från 2015 till idag har Geberit lyckats minska koldioxidintensiteten, det vill säga förhållandet mellan utsläpp och nettoomsättning, med 38,3 procent, säger Aaltonen.

Geberit fortsätter klimatarbetet i enlighet med den nya koldioxidstrategin. Bolagets mål är att minska koldioxidutsläppen med 80 procent från 2015 års nivå till 2035.