Hur bygger vi så hållbart som möjligt utifrån de resurser och restriktioner som de enskilda projekten innehåller? Denna övning kräver insikt, innovation och stram projektledning. Därför är alla anställda på LINK Arkitektur i Danmark nu utbildade i att använda vårt unika verktyg för mer hållbara byggprocesser.
Byggbranschen ställs de senaste åren ständigt inför nya krav på att minska resursförbrukningen i alla faser. Det är en naturlig och nödvändig utmaning, som blir allt mer omfattande och kräver starka ledningsverktyg.
LINK Arkitektur har därför använt vintermånaderna till att höja kompetensen och vidareutbilda alla medarbetare i att initiera, leda och kommunicera hållbara initiativ baserade på verktyget LINK Kompas®.
Bästa praxis för hållbarhet
LINK Kompas® är ett digitalt screeningverktyg och en metod för att säkerställa uppfyllelse av definierade mål inom olika dimensioner av hållbarhet i ett projekt.
Verktyget bidrar därmed till att identifiera det mest effektiva sättet att förverkliga ett projekts ambitioner och definiera den optimala balansen mellan höga miljökrav, social hållbarhet och ekonomisk lönsamhet.
– Det betyder mycket att våra partners ställer höga krav på hållbarhet i projekten. Det gör vår vardag ännu mer meningsfull – och har bidragit till att vi förra året hedrades som världens bästa hållbara arkitektbyrå. På Architizer’s A+Awards valdes LINK till en aktör i branschen som sticker ut för sitt riktade arbete med miljö och hållbarhet. Vi hade aldrig kunnat uppnå detta utan kunder som uppriktigt strävar efter att göra skillnad, och våra kompetenta partners som hjälper oss att förverkliga de höga ambitionerna, säger Martin Ringstrøm, hållbarhetschef på LINK Arkitektur.
Den mest effektiva vägen till målet
Hos LINK i Danmark har ca. 90 anställda fördelade på kontoren i Århus och Köpenhamn har nu utbildats i att arbeta med LINK Kompas®, som kommer att definiera bästa praxis inom hållbart byggande.
Dessutom har ett antal medarbetare vidareutbildats i ledning av hållbart byggande, inklusive LCA-beräkning, DGNB och Svanencertifiering samt cirkulära strategier.
Genom att använda kompassen får alla samarbetspartners en överblick över relevanta riktlinjer, krav och önskemål för projektets hållbarhetsmål från projektets alla intressenter tidigt i processen. Denna insikt ger en solid grund för kunden att förverkliga sina gröna visioner genom en transparent och resursstyrd process.