Nyheter

Nytt verktyg hjälper företag att komma igång med hållbarhetsredovisningen

Nu lanseras NSRS Entry level som gör det ännu enklare för mindre företag att redovisa sitt hållbarhetsarbete. NSRS, Nordic Sustainability Reporting Standard, är en nordisk standard som tagits fram av NAF, Nordic Accountant Federation. NSRS har funnits på marknaden sedan oktober 2021 och möjliggör för små och medelstora företag att redovisa sitt hållbarhetsarbete på ett tydligt sätt.

Vid upprättandet av en hållbarhetsredovisning identifieras relevanta nyckeltal som mäter och redovisar hur företaget arbetar med hållbarhet.

– Företagens hållbarhetsarbete har extremt stor samhällspåverkan och därför sänker vi tröskeln ytterligare så att mindre och medelstora företag får tillgång till ett bra verktyg som kan åskådliggöra hur de arbetar för ökad hållbarhet. NSRS Entry Level är en förenklad variant av NSRS Level 1 och är därför lämplig att börja med. När företaget väl kommit igång är det redo att gå över till Level 1, säger Lali Fjellström, branschansvarig redovisning hos Srf konsulterna.

EU rör sig mot ett ekonomiskt hållbart system och banker och andra finansiärer ställer i allt större utsträckning hållbarhetskrav på sina företagskunder. Eftersom det i Sverige är lagkrav på stora och börsnoterade bolag att hållbarhetsrapportera, behöver också alla företag som exempelvis lämnar anbud i upphandlingar, kunna redovisa sitt eget företags hållbarhetsarbete på ett tydligt och bra sätt. I många upphandlingar krävs en redovisning av hela leverantörskedjan och då måste underleverantörer kunna visa att de lever upp till kraven.

– Att hållbarhetsarbetet innebär konkurrensfördelar är känt sedan länge och många små och medelstora företag arbetar redan aktivt med hållbarhet. Med NSRS-standarden finns möjlighet att också redovisa sitt hållbarhetsarbete på ett tydligt och transparent sätt. NSRS är helt enkelt bra för affärerna, säger Lena Lind, förbundsdirektör på Srf konsulterna.

Det är inte svårt att förstå varför det är just redovisningsbranschen som utvecklat standarden. Hållbarhetsredovisning handlar inte bara om miljöfrågor, som många tycks tro, utan hållbarhet ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv är minst lika viktigt. Redovisnings- och lönekonsulter är experter på att samla data, säkerställa kvalitet och rapportera och har tillgång till en mängd nyckeltal som behövs för att mäta företagets hållbarhetsarbete.

Foto: nathmath