Nyheter

GROHE hjälper byggbranschen med livscykelsanalyser

Dokumentation är en av nycklarna för att minska koldioxidutsläppen från byggmaterial och stödja utvecklingen för hållbart byggande. GROHE har därför tagit fram miljödeklarationer (EPD:er) för nästan 800 av företagets enskilda produkter. Dessa dokumenterar produkternas miljöpåverkan ur hela dess livslängd och hjälper byggbranschen att göra livscykelanalyser.

Efter ett målinriktat och kontinuerligt arbete har GROHE hittills tagit fram miljödeklarationer, EPD:er, för nästan 800 av företagets populäraste sanitetsprodukter inom armaturer, duschar, termostater, tryckplattor och installationssystem. Genom EPD:erna kan GROHE hjälpa byggare och konsulter med en bra och specifik databas som kan dokumentera att deras projekt uppfyller klimatkraven i byggreglerna.

– EDP:er är ett viktigt sätt att tillhandahålla relevant indata för de nödvändiga livscykelsbedömningarna, särskilt gällande de bedömningar som GROHE har tagit fram. De omfattar alltså produktens alla livscykelsstadier med en bedömning av produktens totala miljöpåverkan. De är samtidigt mer precisa än generiska data, som är ett alternativ, eftersom de är kopplade till speciella materialtyper, säger Tomas Kvillström, Ledare Commercial Regulation LIXIL EMENA, ansvarig för GROHE:s arbete med att utveckla EPD.

Ökade krav på livscykelanalyser

Byggbranschen är en klimatbelastad bransch både när det kommer till koldioxidutsläpp och avfall, därför finns det en ökad efterfrågan på ett mer hållbart byggande, både på EU-nivå och i Sverige. Tillsammans med de övriga nordiska länderna och Frankrike ligger Sverige i framkant i denna utveckling. Livscykelanalyser är ett steg i rätt riktning för riksdagens långsiktiga utsläppsmål som innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, där samtliga branscher måste bidra.

– Av de byggnadsdelar som ska ingå i livscykelanalyser, LCA, brukar beslag som regel inte ingå. Men många av våra kunder har stora ambitioner inom hållbarhetsområdet. Därför har vi valt att förbereda EPD för de flesta av våra enskilda produkter och på så sätt hjälpa byggare, konsulter och entreprenörer att effektivisera arbetet med livscykelanalyser. Vi känner ett ständigt ökande önskemål från marknaden och anser att EPD helt enkelt är en förutsättning för att GROHE ska fortsätta vara en attraktiv leverantör, avslutar Tomas Kvillström.