Nyheter

Miljötillstånd för nyproduktion vid Stora Ensos Uleåborgsfabrik

Stora Enso Oulu Oy har fått ett uppdaterat miljötillstånd från Regionförvaltningsverket i Norra Finland, som täcker den nya produktionen som ska byggas i det pågående investeringsprojektet och relaterade förändringar. Stora Enso konverterar en nedlagd pappersmaskinlinje till en storskalig konsumentförpackningskartonglinje. Investeringen stödjer koncernens tillväxtstrategi för förnybara förpackningar genom att öka kapaciteten i växande förpackningssegment.

Under remisstiden har inga överklaganden över tillståndsbeslutet överklagats och beslutet är därför nu juridiskt bindande. Miljötillståndet gäller tills vidare. Produktionen med den nya kartongmaskinen startar i början av 2025.

Med investeringen kommer fabrikens produktionskapacitet att öka. Trots detta förändras miljöeffekterna relativt lite. Stora Enso utökar och förbättrar reningen av avloppsvatten, vilket gör att näringsutsläppen och värmebelastningen till Uleåborgs mynning inte ökar. Utifrån rapporterna är effekterna på luftkvaliteten ganska små och de uppmätta halterna i luften är fortfarande klart lägre än rikt- och gränsvärdena.

– Vi är nöjda med att fabriken nu har ett miljötillstånd att starta produktion med nya produktionsprocesser. Jämfört med 2019 har miljöpåverkan från Uleåborgsfabriken minskat avsevärt. Exempelvis har fossila koldioxidutsläpp från produktionen minskat med mer än 90 %. Vi fortsätter att utveckla verksamheten mot en fossilfri fabrik, säger Ismo Lappalainen, miljöchef för Uleåborgsfabriken .

Investeringen stödjer Stora Ensos ansvarsåtaganden. Det främjar den cirkulära ekonomin genom att öka återvinningsbarheten för divisionen Packaging Materials produktsortiment. Satsningen har fortskridit enligt planerna.