Nyheter

Rev pizzeria – byggde biologisk mångfaldspark av resterna

En ödslig pizzeria som spred en känsla av otrygghet revs och blev till en grushög som spred en känsla av övergivenhet. Så i väntan på en detaljplan valde Familjebostäder att göra platsen till ett hem för insekterna och en oas för de boende.

– Att riva en byggnad är sällan den bästa lösningen, men vi har försökt göra det bästa av det. Tak- och fasadteglet från pizzerian har vi återbrukat genom att placera i gabionmurarna som omringar platsen. Utemöblerna och massan är tagna från ett ombyggnadsprojekt i Bergsjön, säger Sara Carlsson, Projektledare inom ombyggnad på Familjebostäder.

Vid framtagandet av parken har det varit viktigt att främja boplatser för vildbin och andra insekter, berättar Hanna Bäck, Utemiljöspecialist på Familjebostäder.

– I stan finns väldigt få hem för bin och insekter. Därför har vi gjort växtbäddarna av sand som blir naturliga hem för vildbin. Vi har också placerat ut död ved som blir hem för diverse insekter, vilket gabionmurarna också bidrar med. För att locka pollinerare så har vi planterat ut mängder av noga utvalda ängsblommor i och runt parken, fortsätter Hanna.

Genom att aktivt arbeta med återbruk vid uppbyggnad av platsen så har Familjebostäder minskat avfallsmängden med ca 40,5 ton och gjort en klimatbesparing med cirka 12,9 ton CO2e.

– Den största klimatnyttan hade varit om huset kunde stå kvar, men då det inte funnits något intresse från någon aktör att hyra lokalerna i byggnaden under mycket lång tid så var det inte möjligt och då har vi försökt göra det bästa av situationen, avslutar Sara Carlsson.