Nyheter

hager: ”5 fantastiska fakta om hur elektricitet kan rädda planeten”

Text: Hager

Det är inte längre någon hemlighet, och insikten är inte på något sätt ny: Den brådskande övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor är en oundviklig nödvändighet. Förnybar energi utmärker sig dessutom genom sin renhet.

På Hager är vi övertygade om att framtiden är elektrisk. Så vad ligger bakom vår övertygelse? I den här artikeln kan du läsa om de fem faktorer som formar framtidens energiförsörjning.

1: Klimatförändringen
Hotet från den globala uppvärmningen kräver att vi snabbt går över till rena energikällor. En utfasning av fossila bränslen är inte bara en ekologisk nödvändighet, det verkar också vara en juridisk oundviklighet eftersom allt fler regeringar går in för att tvinga fram ett utfasande.

Som rapporterats av International Energy Agency i dess Key World Energy Statistics 2020, så visar vår nuvarande energimatris ett ohållbart beroende av icke-förnybara källor. Att övergå till en hållbar energiförsörjning är därför inte bara ett val, det är ett måste – och el står i spetsen för denna omvandlingsprocess. Till skillnad från andra källor, som vätgas eller flytande bränslen, erbjuder el större effektivitet och kräver mindre ansträngning för att generera, vilket gör den till den perfekta efterträdaren till ett ohållbart energiförflutet.

2: Elektricitetens universella flexibilitet
Elektricitet är en kameleont i energivärlden – en mångsidig aktör som kan passa in i en uppsjö av applikationer. Från att driva hem och företag till att driva på elbilsrevolutionen så utmärker sig el genom sin omvandlingseffektivitet och förmåga att förflytta sig.

Oavsett om den kommer från en vattenkraftsgenerator eller solcellsmodul så levererar de flesta förnybara energikällor energi i form av elektricitet.

Kärnkraftverk är trots kontroverser också en viktig källa till el i många länder. Sverige har 6 kärnreaktorer, Frankrike 56 och USA 92, för att bara nämna några exempel.

Men trots alla de fördelar som en elektrisk energiförsörjning medför och de framsteg vi gör i utvecklingen av den, måste vi acceptera en sak. Elektrisk energiförsörjning kommer inte att vara svaret på alla frågor: Trots lägre effektivitet kan containerfartyg, flygplan och en del stora lastbilar fortfarande behöva artificiellt skapade bränslen som är baserade på grön vätgas.

3: Rena resurser expanderar och blir allt billigare
Förnybar energiproduktion, som en gång ansågs vara ett dyrt alternativ, bryter nu kostnadsbarriärer och omdefinierar sin roll i vår framtida energimix. I rapporten International Renewable Energy Agency (IRENA) från 2019 beskrevs en betydande minskning av kostnaden för el från förnybara källor under det föregående decenniet. I rapporten kan man läsa att solcellsenergi uppvisade en prisminskning på 82 procent och landbaserad vindkraft en minskning på 39 procent.

I dag är elproduktion från solceller i bostäder på väg att bli alltmer närvarande – inte bara tack vare dess ekonomiska konkurrenskraft jämfört med traditionell energiförsörjning. Trenden med sjunkande kostnader för solcells- och vindteknik mildrar effekterna av fossila bränslen ytterligare. I takt med att denna prisvärda trend fortsätter så närmar vi oss en framtid där det ekonomiskt smarta valet går hand i hand med vårt miljöansvar.

4: Elektricitetens roll vid bränsleersättning och energilagring
Redan 2019 betonade Internationella energiorganet IEA att förnybar energi kan lagras i form av vätgas genom en process som kallas elektrolys. Detta kan på begäran omvandlas tillbaka till energi om förnybara energikällor tillfälligt inte levererar tillräckligt. I grund och botten är detta ett sätt att bidra till att upprätthålla en stadig och tillförlitlig tillgång på grön energi. Detta understryker elektricitetens nyckelroll i vår hållbara framtid.

Men detta är inte det enda sättet. En mer etablerad lösning är att lagra förnybar energi i batterier. Varumärken som E3DC och Hager säljer energilagringsenheter, som lagra energi genererad av solceller i en- och flerfamiljshus. Energin kan sedan användas precis då den behövs. På så sätt kommer energin från taket och in i huset.

5: Elektricitet som drivkraft för den globala levnadsstandarden
Ren energi kommer att höja levnadsstandarden i länder med rikligt av förnybara resurser. Detta innebär en enorm potential för regioner som Nordafrika, som kan generera mer förnybar energi än världen förbrukar på grund av det stora antalet soltimmar. Överskottsenergin skulle kunna exporteras i form av vätgas eller konstgjorda bränslen. Detta öppnar upp möjligheter för ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen, samtidigt som klimatförändringarna bekämpas och lokala ekonomier stärks.

Kraft åt vår elektriska framtid
Att övergå från fossila bränslen är inte bara ett nödvändigt steg, utan en möjlighet. En framtid som laddas med elektrisk energi är en investering i förnybar energi. Detta är förknippat med ökade arbetstillfällen inom tillverkning, installation och underhåll av motsvarande energisystem. Dessutom driver energiomställningen på innovation inom energihantering i bostäder, energilagring, smarta nät och annan teknik. Dessa framsteg bidrar till att öka effektiviteten och tillförlitligheten i den totala energiförsörjningen.

Framtidens energiproduktion handlar inte bara om att ersätta gammalt med nytt. Det handlar om att omvandla hela energilandskapet till ett mer hållbart, mer effektivt och motståndskraftigt system. Det handlar om att göra det möjligt för varje hem, varje företag och varje land att bli en spelare i energispelet och bidra till det kollektiva målet om en grönare planet.