Nyheter

Första spadtaget – nu växer Returum

Äntligen sätts spaden i marken! Nu har det blivit dags att starta byggnationen av hållbarhetsparken Returums andra etapp, Kristianstads nya återbruk.

Returum har varit i gång sedan 2020 och är redan idag mer än en återvinningscentral. Det är också en mötesplats för inspiration och kunskapsutbyte. Här anordnas studiebesök för skolklasser och andra grupper ett par gånger i veckan för att utbilda inom avfall, miljö och hållbarhet. Nu ska Returum äntligen få växa och bli den hållbarhetspark med återbruk i fokus som ambitionen varit redan från början.

Johan Karlsvärd, VD på Renhållningen Kristianstad, berättar om att Returums andra etapp är ännu ett led i det så viktiga uppdraget att använda avfallet som en resurs:

– Den här anläggningen ska göra det enklare för kommuninvånarna att lämna användbara saker till återbruk i stället för till materialåtervinning. Vi vill att så mycket som möjligt av det avfall som lämnas in ska kunna hanteras så att det kan användas som produkter igen och få ett förlängt liv. Med Returums nya återbruksdel skapar vi förutsättningar för detta.

”Cirkularitet och hållbarhet på riktigt!”

– Det här är cirkularitet och hållbarhet på riktigt! – Vi vill med anläggningen bygga för framtiden och fortsätta leda utvecklingen inom avfallshantering i Sverige. Ser man till den sociala hållbarheten i projektet planerar vi för att i än större utsträckning samverka för ökad sysselsättning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, vilket vi redan arbetar med till viss del på Returum idag, säger Johan Karlsvärd.

Inlämning, verkstad, återbruksbutik

Entreprenören Treano Bygg AB gick vinnande ur upphandlingen och ska utföra byggnationen av Kristianstads nya återbruk på Returum. Det kommer gå att lämna in saker av olika kategorier, från kläder och leksaker till fönster och byggmaterial, sådant som man inte längre behöver men som fortfarande kan användas av någon annan.

De saker som är fina och direkt användbara kommer att kunna gå direkt ut i återbruksbutiken medan andra saker som kan behöva lite extra kärlek fixas till för att sedan kunna säljas.

Det långsiktiga målet till år 2035 är att 2 000 ton avfall per år ska hanteras för återbruk genom det nya återbruket. Det är mer än en tiodubbling jämfört med den mängd som samlas in för återbruk på Returum idag. Detta är också något som krävs för att bidra både till de nationella mål och de EU-mål som satts inom området.

Första spadtaget

Planering, projektering och upphandling har pågått under en längre tid, och nu äntligen är det alltså dags. Idag togs det första spadtaget!

På plats var från Renhållningen Kristianstad – Johan Karlsvärd, VD och Ulf Börkell, styrelseordförande och från Treano Bygg AB – Anders Servin, Projektchef och Marcus Dalén, Arbetschef Hässleholm. På Treano Bygg AB är man också måna om det cirkulära och det sociala ansvaret:

– Vi på Treano ser verkligen fram emot att sätta igång med byggnationen av andra etappen på Returum tillsammans med Renhållningen i Kristianstad. Projektet ligger helt rätt i tiden och går i linje med Treanos hållbarhetsarbete med målet om klimatbalanserat byggande 2030. I projektet lägger vi extra fokus på klimat, cirkularitet och socialt ansvar. Vi är därför extra stolta över att få utföra entreprenaden tillsammans med Renhållningen i Kristianstad, säger Marcus Dalén.

Ulf Börkell är entusiastisk och menar att den här byggnationen är av stor vikt för hela kommunen. Han avslutar med orden:

– Det här är ett viktigt spadtag för hela kommunen! Kristianstad med Renhållningen i spetsen har redan i år utsetts till Sveriges bästa kommun på hållbar avfallshantering och att därtill satsa på återbruk i den här utsträckningen visar vägen för hela Kristianstads kommun.

Byggnationen planerar att sättas i gång under september 2024 och invigning planeras till våren 2026.

PÅ bilden: 20240827 togs det första spadtaget av Returums andra etapp. På Plats var Treano Bygg AB och Renhållningen Kristianstad. Från vänster: Anders Servin, Ulf Börkell, Marcus Dalén, Johan Karlsvärd.
Foto: Erika Tarestad, Renhållningen Kristianstad