Nyheter

Borås Stad leder nytt EU-projekt för en cirkulär textilindustri

Att driva på och styra upp textilavfallshanteringen mot en cirkulär modell inom EU – det ska sju europeiska kommuner arbeta med i ett nytt EU-projekt som Borås Stad leder. Från och med januari 2025 är EU:s medlemsländer dessutom skyldiga att införa system för separat insamling av textilavfall, vilket projektet ska bidra till att hitta lösningar på.

Insamlingen, sorteringen och återvinningen av textilier behöver fungera bättre. Flera ton kastas som hushållsavfall per år i Sverige och Europa. Detta hållbarhetsproblem tar Borås Stad nu sig an som ledare av projektet TEXAD, tillsammans med projektpartners från kommuner runt om i Europa.

­– I TEXAD ska vi arbeta med hela textilkedjan – från design, till produktion och vidare till avfallshantering. Vi börjar genom utbildning för att förebygga avfall med smart design, berättar Nelly Hayek, projektledare för TEXAD.

I projektet ska man också främja en korrekt insamling, sortering och värdering av textilavfall. Målet är att mycket mer av våra gamla kläder och annan textil ska tas om hand på rätt sätt och omvandlas till nya produkter.

Caroline Carlsson, kommunikationsansvarig i projektet, framhåller också betydelsen av den lokala samverkan för att uppnå projektets mål.

– Omställningen till cirkularitet inom textilindustrin är inte något som vi som kommun kan lösa på egen hand, utan vi måste hitta lösningar tillsammans för att få till förändring. I projektet samverkar vi därför på lokal nivå med Borås Energi och Miljö, Science Park Borås, Nordiska Textilakademin, Boråsregionen, Rise och Västra Götalandsregionen, förklarar Caroline Carlsson.

Nya EU-regleringar för textilavfall på gång

Från och med januari 2025 kommer EU:s medlemsländer att vara skyldiga att införa system för separat insamling av textilavfall, där kommunerna har det övergripande ansvaret för avfallsinsamlingen.

Ytterligare en viktig del som projektdeltagarna kommer att jobba med är därför att anpassa och harmonisera kommunernas policys med de krav som redan har fastställts i nya EU-regleringar.

Mer om projektet

Projektpartners

Stara Zagora, Bulgarien

Ajuntament de Mataró, Spanien

Prato, Italien

Enschede, Nederländerna

Norte Regional Coordination and Development Commission, Santo Tirso, Portugal

Borås, Sverige

Rzeszow Regional Development Agency, Podkarpackie-regionen, Polen

Agrupació Catalana del Tèxtil i la Moda, Spanien

Budget

1,8 miljoner euro

Projekttid

1 april 2024-30 juni 2028

Projektnamn

TEXAD – Advanced Circular Textile Waste Solutions for European Municipalities

Projektets webbplats

TEXAD