Nyheter

Nytt kommunhus i Enköping – mycket bra energiprestanda och BREEAM-certifiering

Till hösten nästa år kommer kommunens personal att kunna flytta in i ett nytt kommunhus, som ersätter det tidigare. Exteriör och interiör präglas av trämaterial och genomgående höga miljöprestanda i ett hus med lokaler som erbjuder flexibel användning för personalen och är välkomnande för kommuninvånarna.

Det gamla kommunhuset hade med tiden fått stora brister med bland annat mögelproblem. För sex år sedan flyttade personal ut härifrån och blev lokaliserad till andra fastigheter. Följden blev att personalen nu är utspridd på nio olika ställen. Det gamla kommunhuset revs och ger nu plats för ett nytt på samma tomt. Skanska är entreprenör och projektutvecklare, medan Vacse kommer att äga huset och hyra ut lokalerna till kommunen.

Läget är perfekt längs Kungsgatan och med närhet till stadens centrum, men även närhet till Enköpingsån och de vackra och mycket uppskattade Enköpings trädgårdar. Nya kommunhuset blir fyra våningar högt med terrass på taket. Lokalarean omfattar cirka 5300 kvadratmeter. Här ryms det arbetsplatser för 450 anställda och politiker. Huset har 200 arbetsplatser i aktivitetsbaserade landskap, 400 platser i mötesrum-, webb- och teamsrum samt cirka 200 platser i en matsal.

– Planlösningen är verksamhetsanpassad på ett mycket bra sätt. Kommunen gjorde ett utförligt förarbete innan upphandlingen bland annat genom att rådfråga sina anställda, berättar Sara Jägermo, fastighets- och hållbarhetschef hos Vacse.

– Kommunhuset blir ljust och välkomnande bland annat med en öppen yta i mitten som har gradänger. Både interiören och exteriören präglas av trämaterial.

Mycket bra energiprestanda

Energilösningen blir intressant med geoenergi för basproduktion av värme och kyla (frikyla). På taket monteras solcellspaneler som ska täcka del av fastighets-elen.

– Generellt använder vi gärna geoenergi för våra fastigheter. Många av dem har stora behov av kyla, där frikyla är ett bra alternativ, säger Sara Jägermo. Särskilda lösningar är nödvändiga för att nå energiklass A, vilket Enköpings kommunhus ska klara.

Kommunen gjorde en framsynt upphandling där anbudsgivarna skulle redovisa energi- och klimatmål för bygget. Så även när det gäller energi och klimat har kommunen agerat föredömligt. Skanska var den som la det vinnande anbudet. Skanska har kalkylerat energianvändningen till under 35 kWh/kvm och år, samt en klimatpåverkan i byggskedet (A1–A5) strax under 250 kg CO2e/kvadratmeter. Om energiklass A inte klaras så utgår vite till fastighetsägare Vacse.

Bygget ska certifieras med BREEAM nivå Outstanding, vilket är standard för nya hus som förvaltas av Vacse.

Betong med mindre klimatpåverkan i hybridstomme

När detta skrivs är bottenplattan till det källarlösa huset gjuten och klar. Plattan har bultinfästningar för stommen. Denna ska bestå av limträpelare och limträbalkar, som tillverkas av Setra. Bjälklagen byggs upp med HDF-element som pågjuts. HDF-erna ska levereras av Heidelberg Materials Precast Contiga AB och tillverkas med betong som har lägre klimatpåverkan. Betong med lägre klimatpåverkan används även i pågjutningar och skarvar, liksom att det har använts i plattan.

Huset kommer att ha två trappor tillverkade i trä. Vidare blir det utfackningsväggar med träreglar och installationsvägg. Fasaderna kläds med termoträ som spikas bit för bit på plats. Taket kommer att bestå av HDF-er med isolering och där takduk limmas ovanpå.

Nya kommunhuset blir därmed en byggnad med mycket trä, betong med mindre klimatpåverkan och låg energiförbrukning, och orsakar således ett lägre klimatavtryck än det annars skulle göra.

FAKTA

Byggtid: november 2023 – september 2025

Byggherre: Skanska Projektutveckling

Beställare och (kommande) ägare: Vacse AB

Hyresgäst: Enköpings kommun

Byggentreprenör: Skanska Sverige AB

Stomentreprenör: Heidelberg Materials Precast Contiga AB

Arkitekt: CF Møller

Kostnad, entreprenad: cirka 205 Mkr