Nyheter

Omställning inom blågrön industri: Fortsatt stort behov av kompetensutveckling för att klara klimatomställningen

Under det rådande ekonomiska läget har byggindustrin gått på sparlåga. Samtidigt står man inför en omfattande kompetensutmaning. Särskilt stor är efterfrågan på kompetens inom klimatanpassning. Därför passar nu många på att vidareutbilda sig för att kunna bidra med den spetskompetens marknaden saknar. Det menar utbildningsanordnaren Nackademin, baserat på insikter och data från branschen.
Svensk byggindustri har drabbats mycket hårt av de senaste årens ekonomiska utmaningar och många byggnationer har avstannat. Samtidigt vittnar många företag inom industrin om att de saknar essentiell spetskompetens. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät upplever endast tre av tio företag att de har kompetensen som behövs för att klara omställningen*. 
– Översvämningar och incidenter innebär ofantliga kostnader för samhället. Ofta grundar sig incidenterna i att man inte planerat och vidtagit nödvändiga åtgärder för att kunna hantera stora mängder dagvatten, säger Robin Säker, Gruppchef VA & Dagvatten, Bengt Dahlgren AB.
Som ett sätt att täcka upp luckan ordnar Nackademin kurser inriktade på exempelvis klimatdeklarationer, skyfalls- och dagvattenhantering, underhåll och renovering av broar och vägar och cirkulärt byggande och återbruk. 
Det är många som just nu sitter och väntar ivrigt på att uppdragen ska trilla in igen. Det är tydligt för oss att det finns ett sug att använda den här tiden till att passa på att vidareutbilda sig inom områden som på sikt kommer bli stora plus i CV:t. Det i kombination med att vi står inför en jätteutmaning kopplat till klimatanpassningen av våra städer har lett till att vi valt att anordna kurser som ger kompetensutveckling på området, i hopp om att kunna bidra till att möta marknadens efterfrågan, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.
Nackademins utbildningar inom blå-grön infrastruktur och samhällsbyggnad syftar till att effektivisera byggnadsindustrin och riktar sig främst till de som redan idag arbetar inom sektorn men som vill förstärka sin kompetens. Enligt en enkätundersökning bland företag som Nackademin genomförde under 2023-2024 uppgavs flera hundra medarbetare ha behov av att gå en utbildning för att förbättra sina kunskaper inom klimatomställning. 
– Skyfallsfrågor är oerhört aktuella just nu. Idag har vi stundtals stora problem med översvämningar och all forskning tyder på att det kommer bli vanligare i framtiden. Hantering av dagvatten är en stor del i att bygga motståndskraftiga samhällsmiljöer, säger Christer Axelsson, Gruppchef VA-system på Sweco Västerås.
Det rådande ekonomiska världsläget har bidragit till att många människor upplever en otrygghet i sin anställning och karriär. Men i den ekonomiska oron ser Nackademin en möjlighet för såväl arbetsgivare som anställda att kunna ställa om och fokusera på kompetensutveckling och vidareutbildning.
Det är givetvis jättetråkigt att många står utan uppdrag nu. Men vi hoppas kunna hjälpa så många som möjligt att passa på att vidareutbilda sig under tiden. Oavsett om det sker via en befintlig arbetsgivare eller på eget initiativ så kommer det vara en riktig boost, inte bara för CV:t hos den enskilda individen, utan på sikt för hela den svenska industrin, säger Astrid Westfeldt Corneman. 
Nackademins YH-utbildningar 2024 är öppna för ansökan. Mer information om utbildningarna och hur du ansöker hittar du här: