Nyheter

Allmänheten bjuds in till Site Zero: ”Alla borde få se det här tekniska mästerverket”

Den 14 september öppnar Svensk Plaståtervinning upp Site Zero för allmänheten. Beslutet om ett Öppet Hus grundar sig i det stora intresset att få besöka anläggningen och lära sig mer om plaståtervinning.

— Kunskapen om, och förtroendet för, plaståtervinning måste öka om vi ska minska klimatpåverkan från plastförpackningarna. Konsumenternas källsortering i hemmen är en avgörande pusselbit i systemet. Det är därför vi bjuder in allmänheten, berättar Mattias Philipsson som är VD på Svensk Plaståtervinning.

Under Öppet Hus kommer besökarna få en guidad tur i anläggningen och lära sig hur återvinningskedjan fungerar och utvecklas.

— Alla borde få se det här tekniska underverket/mästerverket. Det är riktigt häftigt att se hur 1 000 förpackningar sorteras varje sekund, 42 ton i timmen. Hela anläggningen är automatiserad och realtidsoptimerad, med laser, kameror och AI, så jag tror det är rätt spännande för många, säger Mattias Philipsson.

Sedan Svensk Plaståtervinning startade sin verksamhet 2018 har de tagit emot över 5 000 besökare till anläggningen. Efter offentliggörandet om investeringen i Site Zero, och lanseringen i november 2023 har intresset ökar kraftigt både från svenska och internationella aktörer.

— Det är ett stort tryck på besöken. Just nu är det många kommuner som vill komma eftersom de har tagit över insamlingsansvaret för förpackningar från 2024. De måste lära sig hur allt fungerar, inte minst för att kunna kommunicera korrekt till kommuninvånarna. Kommunerna har en jättestor roll i att öka insamlingen, menar Mattias Philipsson.

Läs mer om Öppet Hus på https://svenskplastatervinning.eventreg.se