Nyheter

Framtidens miljövänliga datacenter är redan här

I Bineros anläggning i Stockholm används enbart förnybar el och kylningen görs med överskottskyla från ett kraftvärmeverk. Värmen leds åt andra hållet och återanvänds för att värma upp närområdet. Redundans och säkerhet håller högsta klass och det är enkelt för kunder att flytta in sina servrar.

För Binero är hög tillgänglighet och lågt klimatavtryck viktiga ledord. Kunder som monterar sin utrustning i Bineros datorhall i Stockholm kan vara i gång direkt efter installation. Säker elförsörjning med tillräcklig redundans är avgörande för hög tillgänglighet.

En vanlig nivå på redundans i en datorhall är N+1 som innebär att det finns ett ordinarie system för strömförsörjning plus ett reservsystem, till exempel en dieselgenerator.

– Vi går längre och har vad som kallas A+B-redundans. Det betyder att vi har två separata system som vardera har redundansnivå N+1. Om ett system inklusive reservkraften slås ut av exempelvis en strömspik, bibehålls strömförsörjningen av det andra systemet, förklarar Emil Waldersten som är ansvarig för IT-infrastruktur på Binero.

Återanvänder värmen

All el som förbrukas i Bineros datorhall är förnybar med högsta miljöcertifikat från Eon. Att använda övertryck vid kylning av servrarna drar väldigt mycket el. Därför har Binero valt en annan metod.

– I hallen finns en vägg med kylelement. Med hjälp av fläktar trycks luften sakta genom väggen och kyls ner. Det ger en väldigt effektiv kylning i förhållande till den el som förbrukas.

Men miljötänkandet tar inte slut där. Binero har ett samarbete med fjärrvärmeverket på granntomten. Kyla från värmeproduktionen pumpas in i datorhallens kylsystem.

– Det gör att det inte behövs någon el för att producera vår kyla. Dessutom skickas värmen från datorhallen till värmeverket och används för att värma upp närområdet. Det blir en väldigt effektiv symbios mellan oss och fjärrvärmeverket, konstaterar Emil Waldersten.

Säkerhet och enkelhet

För att kunna erbjuda ett bra hem för kundernas servrar är säkerhet och enkelhet avgörande i Bineros arbete med datacentret. Säkerheten uppfyller de högsta kraven med skyddsklass 3 och larmklass 3.

– Det är enkelt att ha sina servrar i vårt datacenter. För de flesta kunder fungerar det att flytta in dagen efter första kontakt. Allt finns förberett med rack, effektbehov och kyleffekt.

Mycket pekar på att energiförbrukningen i datacenter kommer att regleras av myndighetskrav. Då blir det viktigt att kunna visa siffror på sin energianvändning. Därför kan det vara bra att välja en leverantör som redan nu minimerar klimatavtrycket och har metoder för att mäta det.

Redo för AI

– Med AI kommer behovet av effekt och kyla öka rejält. Med tanke på det vill Binero vara det självklara valet för AI-tjänster i Stockholmsområdet, understryker Emil Waldersten.

Han tillägger att den låga energiförbrukningen och att all värme återanvänds är fördelar kunderna får på köpet.

– Det är inget de ska behöva betala extra för. För oss är det självklart att hjälpa våra kunder att sänka sina klimatavtryck.

Foto: Panumas Nikhomkhai