Nyheter

Malmö är Årets klimatstad i WWFs One Planet City Challenge

Malmö blir Årets klimatstad i Sverige i WWFs prestigefyllda klimatutmaning för städer. Staden visar på ett gediget ledarskap i sitt klimatarbete, vilket har lett till denna välförtjänta utmärkelse.

– Flera svenska städer, med Malmö i spetsen, är lysande exempel på hur städer och kommuner arbetar för att stärka sin viktiga roll i klimatomställningen. Det ger hopp i en tid då vi behöver höja våra mål för att nå Parisavtalet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

”Djärva åtaganden” och ”ambitiösa mål”, såsom att sträva efter att vara koldioxidneutralt till 2030 var några av omdömena den internationella expertjuryn lyfte i sin motivering. Juryn anser att Malmö tar sig an betydande utmaningar med åtgärder som inte bara minskar klimatpåverkan utan också har andra samhällsfördelar.

 – Utnämningen är ett kvitto på vårt framgångsrika arbete och att vi är på väg åt rätt håll. För det är inte på något sätt klart och vi har höga ambitioner. Utmärkelsen innebär också att vi har allas ögon på oss och fortsatt måste ligga i framkant i klimatarbetet. Det ger oss anledning att växla upp, men gör oss också till en viktig förebild för andra, säger Sofia Hedén (S), miljökommunalråd Malmö Stad.

Malmö satsar bland annat på att all energianvändning ska komma från förnybara eller återvunna källor, samtidigt som man främjar hållbar mobilitet och klimatsmart stadsplanering. Juryn rekommenderade staden att hålla fokus på faktiska utsläppsminskningar och att jobba samordnat mot flera hållbarhetsmål.

– De svenska städerna står sig väl i en internationell jämförelse. De har ambitiösa klimatmål och breda, uppföljningsbara handlingsprogram. Men de är inte perfekta eller klara med jobbet. Omställningstakten måste öka och lösningar skalas upp och nå fler, säger Sabina Andrén, global programsamordnare för One Planet City Challenge.

– Vi måste även ta tag i våra konsumtionsmönster, som resulterar i utsläpp bortom våra egna gränser, säger Sabina Andrén.

Malmö tar hem titeln i tuff konkurrens med de andra svenska finalisterna, Stockholm och Uppsala som, enligt juryn, står för ett väletablerat och framgångsrikt klimatarbete över tid.

Även Lund, som tidigare svensk och global vinnare i utmaningen, fick en speciell utmärkelse av juryn och fortsätter att imponera och vara en förebild genom sitt helhetsgrepp på klimatomställningen.

Vinnaren och finalisterna kommer att firas under WWFs prisceremoni på konferensen ”Ystad Summit” den 5 september. Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten. Presentationerna går även att följa via länk. Mer information finns här:

Seminarium

Prisutdelning