Nyheter

BASF Performance Materials presenterar färdplan för hållbar plast

BASF:s Performance Materials-division presenterar en strategisk färdplan för att nå koldioxidneutralitet till 2050. BASF går därmed i täten för den nödvändiga hållbara transformationen inom plastmaterial.

– Vi vill möjliggöra våra kunders omställning genom att erbjuda produkter med lägre koldioxidavtryck och cirkulära lösningar. Vi arbetar genom hela livscykeln: från hur plasten produceras mer resurseffektivt till hur användningen kan förbättras och slutligen hur den kan få ett nytt liv igen. Med vår färdplan lägger vi grunden för att denna transformation ska gå snabbare, säger Martin Jung, VD för BASF Performance Materials.

Stödja kunder med certifierade hållbara lösningar

BASF har certifierat sina tillverkningsanläggningar globalt med International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) PLUS och REDCert. De flesta anläggningarna är certifierade i minst ett system och ytterligare kommer att certifieras i slutet av 2024.

Därmed certifierar BASF förnybara råvaror som kommer från massbalanserade (BMB) produkter. Dessa förnybara råvaror ersätter en del av de fossila råvarorna som behövs för produktionen i början av värdekedja. Processen säkerställer identisk produktkvalitet och egenskaper. Detsamma gäller för kemiskt återvunna råvaror som pyrolysolja från skrotdäck eller blandat plastavfall.

– Huvuddelen av vår produktportfölj är idag baserade på förnybara råvaror med ett lägre eller till och med noll CO2-avtryck. BASF vill stötta kunderna så tidigt som möjligt på resan för att nå hållbarhetsmålen och vi erbjuder olika cirkulära alternativ, säger Matthias Scheibitz, Hållbarhetschef på BASF Performance Materials.

Innovation tillsammans med kunder

BASF Performance Materials skapar lösningar ihop med kunder och partners. Det är en grund för hela hållbarhetsarbetet inom plastindustrin.

– För oss är det väsentligt att erbjuda våra kunder kommersiella och marknadsfärdiga hållbara lösningar och även inspirera dem med vad som faktiskt är möjligt idag, säger Martin Jung.

Cirkularitet måste vara inbäddat i produktdesignfasen. Exempelvis har BASF Performance Materials nyligen utvecklat en innovativ polyuretan (PU) skumteknik som möjliggör förenklad och skalbar återvinning. De första prototyperna på fordonsrattar som använder denna nya teknik presenterades nyligen i Europa och Kina.

Siemens SIRIUS 3RV2 strömbrytare är den första elektriska säkerhetsprodukten som innehåller komponenter från massbalanserad plast där fossil råvara vid början av värdekedjan ersätts av biometan som härrör från förnybara källor som jordbruksavfall.

På liknande sätt samarbetar BASF kring dörrhandtag och kofångare med Mercedes-Benz, där pyrolysolja från skrotdäck och biometan från organiskt avfall ersätter fossila råvaror vid tillverkningen av dessa plaster.

Dessa samarbeten visar att en hållbar framtid med plast är inom räckhåll.

För mer information om BASF:s arbete med hållbar plast: https://plastics-rubber.basf.com/global/en/performance_polymers/sustainability.html

Foto: Alexa