Nyheter

Guide för effektivare projektering med återbruk

PE Teknik & Arkitektur har varit en av samarbetspartnerna i det Vinnova-finansierade samverkansprojektet ”Mot cirkulär projektering” som studerat hur projektering med återbruk kan bli effektivare.

Den 10 september håller CCBuild en nätverksträff i form av ett webinar för att presentera projektets resultat.

Forsknings- och utvecklingsprojektet ”Mot cirkulär projektering” har letts av IVL Svenska Miljöinstitutet och Kaminsky Arkitektur med PE och Akademiska Hus som projektpartners. Även BIMobject, Prodikt, CCBuild,AMF Fastigheter och Vectura har deltagit som referensgrupp.

Idén för projektet har varit att utröna hur den cirkulära projekteringen kan effektiviseras med hjälp av obrutna digitala flöden mellan återbruksinventeringar och projekteringsverktyg. Att integrera olika digitala tjänster skulle underlätta för aktörer i branschen att nyttja återbruk och gå över till cirkulär projektering i sina byggprojekt.

– PEs insats utökades under projektets gång. Vad vi framför allt har gjort är att titta på hur man kan skapa en grafisk standard som följer med hela vägen från återbruksinventering till projektering. Vi har testat hur man skulle kunna implementera detta i praktiken för att det ska fungera på ett smidigt och enkelt sätt, förklarar Ragnar Skare, arkitekt SAR/MSA på PE, som har deltagit i projektet tillsammans med kollegan Jóhann Stefánsson.

Lämpliga metoder redovisas

Projektarbetet har mynnat ut i en guide som redovisar lämpliga metoder och konkreta tillvägagångssätt för att uppnå en effektivare projektering med återbruk. Med förhoppningen att driva på utvecklingen vidare och peka ut vägen framåt blir guiden också ett slags rekommendation för de bolag som utvecklar digitala lösningar.

– I detta projekt har vi tagit ett brett grepp och arbetat på en rätt hög nivå. Arbetet som vi lagt ned kan nu ligga till grund för ytterligare FoU-projekt som jobbar vidare ännu närmare verktygsutveckling och de olika programvaruleverantörerna, mer i detalj och fokuserat. Med PEs grundmurade engagemang för samverkan, kunskapsdelning och hållbara arbetssätt hoppas vi kunna delta i eller driva fler projekt som detta. Det är mycket lärorikt samtidigt som man får chansen att både påverka utvecklingen och hamnar i dess framkant, säger Ragnar Skare.

CCBuilds nätverksträff för slutpresentationen av projektet ”Mot cirkulär projektering” äger rum som webinar den 10 september kl 08.30-10.00. Evenemanget är öppet även för deltagare som inte är anslutna till CCBuild.

Anmälan sker här>