Nyheter

Reactor fördjupar samarbetet med Reitan Convenience Sverige genom vidareutveckling av Pressbyrån PBX

Efter ett framgångsrikt samarbete med butikskedjorna 7-Eleven, Pressbyrån och det omtalade living-labbet PBX, har design- och retailbyrån Reactor fått fördjupat förtroende från Reitan Convenience Sverige.

Igår lanserades Pressbyrån PBX med ett uppdaterat koncept på en ny och central adress utmed Sveavägen i Stockholm. I arbetet har Reactors kompetens och proaktiva arbetssätt kring framtidens butik tagits tillvara, och nu ska PBX-konceptet vidareutvecklas i ett ännu tätare samarbete med kunder.

Reitan Convenience Sverige (RCS) vidareutvecklar nu sin butik, tillika spjutspets inom hållbarhet, Pressbyrån PBX, med ambitionen att skapa världens mest hållbara convenience-butik.

För Pressbyrån PBX:s uppdaterade design och arkitektur har de valt att arbeta med design- och retailbyrån Reactor.

– För att lyckas med uppdraget att skapa framtidens convenience-butik krävs förutom kompetens, både mod och ett öppet sinne. Vi är otroligt stolta över resultatet av vårt samarbete med RCS kring PBX. En av framgångsfaktorerna är att de uppmanar samarbetspartners som oss att ständigt utmana dem. De ger oss också stort förtroende och utrymme för proaktivitet. Med nya Pressbyrån PBX har vi till exempel tagit fram ett strategiskt ramverk som underlättar för bolaget att göra hållbara val i uppbyggnaden av framtidens kiosk, säger Björn Drawfarc, partner och kundansvarig på Reactor i Sverige.

Utöver den aktuella flytten till Sveavägen har Pressbyrån PBX fått en uppdatering, både gällande design och utbud. Liksom tidigare är främsta fokus för butiken både klimat och social hållbarhet. Det gäller såväl val av byggnadsmaterial som produktsortiment.

– Utvecklingen av nya Pressbyrån PBX är en inspirerande resa som vi är inne på – och samarbetet med Reactor är en hörnsten. De besitter den expertis inom retail, varumärkesbyggande och genomförande som vi uppskattar hos en samarbetspartner. Att ha en samarbetspartner som brinner lika mycket som vi för en mer hållbar morgondag är viktigt, säger Marie Wedin, kommersiell direktör på Reitan Convenience Sverige.

Interiören som materialbibliotek En viktig grundbult i Pressbyrån PBX är att alla interiöra delar kan plockas isär, flyttas, återanvändas eller återvinnas. Reactor har tagit med så mycket inredning som möjligt från den tidigare PBXbutiken i Albano, strax utanför centrala Stockholm.

Utöver det så är de nya delarna av inredningen återbrukade eller närproducerade. Från och med den 5 september 2024 finns Pressbyrån PBX på Sveavägen 67A, i Pressbyråns tidigare lokaler. Syftet är att attrahera ännu fler kunder och utforska nya trender och behov inom convenience-marknaden tillsammans med leverantörer.

Så skapar Reactor framtidens kiosk för Reitan Convenience Sverige:

För att attrahera fler kunder och förtydliga hållbarhetsfokuset med Pressbyrån PBX, har Reactor genomfört följande:

1. Utformat inredningen som ett materialbibliotek där alla delar kan plockas isär och flyttas för att återanvändas eller återvinnas.

2. Återbrukat 100% av inredningen från den tidigare PBX-butiken. All inredning har förädlats och modifierats i närområdet för att spara in på transporter och frakt. Av utrustningen (kyla, kaffebryggare med mera) är 94% återbrukat.

3. Producerat ett strategiskt hållbarhetsramverk som styr alla designval i butiken som avser material, format och komponenter. Ramverket genererar minskat CO2 -avtryck, ökar biodiversiteten och säkerställer lokal förankring.

4. Rådgivning kring urval av mat och funktioner som håller rätt nivå ur hållbarhetssynpunkt. En prisbelönt kiosk PBX har redan rönt uppmärksamhet inom marknadsföringsbranschen såväl som detaljhandeln: Vinnare i NACS European Convenience Retail Award 2022. “Reitan Convenience Sweden has won the NACS European Convenience Retail Sustainability Award for its PBX brand and setting the standard for what sustainability means in the global convenience retail channel.” 

Guldägget 2023, guld i kategorin hantverk: ”The Transition Hot Dog” Åkestam Holst och Pressbyrån (Pressbyråns living lab PBX).

På bilden från vänster: Johan Kristiansen (arkitekt och partner) på Reactor och Björn Drawfarc (partner och kundansvarig) på Reactor