Nyheter

Energifond har möjliggjort energieffektivisering i över 200 projekt

Sedan 2010 har Bra Miljöval Energifond finansierat 218 projekt, vilket har resulterat i betydande energibesparingar och stöd till en hållbar och förnybar framtid. Mer än 90 procent av tillfrågade projektägare anser att stödet från fonden har varit avgörande för projektens genomförande.

Stöd till konkreta energieffektiviseringsåtgärder

Bra Miljöval Energifond finansieras av försäljningen av el märkt Bra Miljöval. För varje såld kilowattimme avsätts medel till fonden, som förvaltas av Naturskyddsföreningen och stödjer projekt som effektiviserar energianvändning med mätbara resultat i sparad energi, värme och effekt.

— Bland projekten som har fått stöd är en tennishall som har fått ny belysning, en fastighet som har renoverat historiska fönster och en bostadsrättsförening som har skapat ett system för att lagra el och minska belastningen på elnätet, förklarar Linna Andersson, handläggare Bra Miljöval Energifond.

Framtiden för Bra Miljöval Energifond

Under våren 2024 utvärderades fondens projekt och inriktning. Under hösten öppnas Bra Miljöval Energifond på nytt men i en ny tappning.

— Energifonden har varit mycket populär och uppskattad, särskilt med det ökade söktrycket de senaste åren. För att säkerställa att fonden fortsatt kan bidra till den viktiga omställningen genom energieffektivisering, har vi sett över vårt arbete och anpassat inriktningen. Med den nya utformningen vill vi säkerställa att pengarna går till de projekt som ger störst effekt, avslutar Linna Andersson.

Se genomförda fondprojekt, besök Bra Miljövals hemsida.

PÅ bilden: Tennishall som minskat sin energianvändning med stöd från Bra Miljöval Energifond. Järfälla tennishall