Nyheter

IAA-mässan: Scania stakar ut vägen mot hållbara transporter

IAA Transportation i Hannover, 17–22 september, visar Scania sitt breda lastbilsutbud med elektrifierade fordon och lastbilar för biobränslen. Bland annat visas vår elektriska dragbil med den senaste drivlinan och flera andra stora nyheter.

Scanias utbud av ellastbilar omfattar nu fordon för nästan alla tillämpningar, även för tunga skogstransporter.

– Kunderna kan nu dra nytta av miljövänligare alternativ utan att detta påverkar normal drift negativt och därmed lägga grunden för en framtid med fossilfria transporter, säger Christian Levin, VD och koncernchef för Scania.

På Scania kan vi nu inom vårt elektriska utbud stoltsera med marknadens största lastkapacitet, den snabbaste laddningen och den bästa körupplevelsen.

Dessutom kan Scania tack vare sitt modulsystem erbjuda ett stort utbud av elmaskiner med flertalet effektsteg och alternativ för batterier, chassier, kraftuttag, hyttvarianter och axelkonfigurationer.

Med vårt breda elektriska modulprogram kan vi nu ännu bättre skräddarsy lösningar för varje enskild kund, inklusive tre olika elmaskiner i nio olika effektnivåer. Det innebär att fordonet kan specificeras för maximal nyttolast.

–  Utöver den enastående lastbilen så är elektrifierade transporter beroende av ett helt ekosystem. För att bli den bästa partnern till våra kunder måste vi erbjuda långt mer än fordonen. Vårt stöd omfattar laddinfrastruktur, övervakning av batteriprestanda, dynamisk ruttplanering, finansiering och många andra tjänster. Under de gångna två åren har vi arbetat hårt för att säkerställa att allt detta finns på plats.

Scania har även gått i spetsen för lastbilar med biobränslen. På IAA visas den oöverträffade Scania Super 460 R, den senaste vinnaren av tyska Green Truck Award. Inom biogas, erbjuds kunderna valet mellan komprimerad och flytande biogas, den senare med räckvidd på upp till 1 800 kilometer.

Slutligen, vad vore ett Scaniaframträdande utan den legendariska V8 och besökare på IAA kommer tveklöst att uppskatta Scania R 660, byggd för de tuffaste förhållandena. Samtliga dessa lastbilar – liksom nya tjänster för ökad effektivitet och kostnadsbesparingar – står i fokus när transportbranschen nu ställer om till hållbara transporter.

Fordon och tjänster på IAA

Fem lastbilar i Scanias monter visar på sitt breda, modulära produktprogram som kan minska CO2-utsläpp – biodiesel, biogas och elektrifiering:

Elektrifierad 4×2 dragbil med 728 kWh installerad batterikapacitet som även erbjuds med 416, 520 eller 624 kWh för att optimera produktiviteten –  avvägningen mellan räckvidd och lastkapacitet.

Scania Super 460 R – vinnaren av Green Truck Award för den mest bränsleeffektiva diesellastbilen.

Service 360 – servicetjänsten lanseras i hela Europa. Avtalsportföljen har funnits i Sverige sedan 2022.

Scania ProDriver, engagerande digital coachning för att utveckla yrkesförare anpassad för fjärrtrafik och regionala transporter med upp till fem procent i bränslebesparing.