Nyheter

Kronfågels klimatutsläpp minskar snabbare än förväntat tack vare framgångsrika initiativ

Den gröna omställningen i hela värdekedjan är högt prioriterad på Kronfågel och meddelar att koldioxidutsläppen i den egna produktionen minskar snabbare än förväntat. Kronfågel har sänkt sina utsläpp med 42 procent 2023 från basåret 2021 i den egna produktionen (scope 1 och 2).

– Vi är mycket glada över att se våra ansträngningar ge konkreta resultat. Att våra utsläpp minskar snabbare än vad vi hade förväntat oss visar att vårt fokus på hållbarhet och effektiviseringar verkligen gör skillnad, säger Fredrik Strömmen, vd på Kronfågel.

– Detta är ett viktigt steg i vår långsiktiga strategi att minska vår miljöpåverkan och bidra till en hållbar livsmedelsproduktion.

Kronfågel har implementerat flera viktiga initiativ för att uppnå dessa resultat, bland annat har man ersatt en stor del av konsumtionen av bränsleolja med fjärrvärme och produktionsanläggningens kylsystem har förbättrats, vilket lett till minskad användning av torris vid kylning.

Dessa insatser är en del av företagets omfattande hållbarhetsstrategi som syftar till att minska klimatpåverkan genom hela värdekedjan.

– Vår resa mot en mer hållbar produktion är långt ifrån över. Vi kommer att fortsätta arbeta intensivt för att hitta nya och innovativa sätt att minska vår miljöpåverkan, tillägger Janneke Wackerberg, hållbarhetschef på Kronfågel.

Science Based Targets initative

Under 2023 fick Scandi Standard, ägare till Kronfågel, sina klimatmål godkända av Science Based Targets initative.

Scandi Standard officiella SBTi-godkända klimatmål:

Scandi Standard åtar sig att minska sina absoluta koldioxidutsläpp inom scope 1 och 2 med 50% till 2030, med 2021 som basår

Scandi Standard åtar sig också att minska sina absoluta koldioxidutsläpp inom scope 3 med 50% inom samma tidsperiod

– Vi är fast beslutna att vara ledande inom hållbarhet inom vår bransch och vi ser fram emot att fortsätta dela våra framsteg med våra kunder och partners. Kronfågels goda framsteg bidrar till utsläppsminskningar för hela koncernen, säger Ida Ljungkvist, hållbarhetsdirektör på Scandi Standard.