Nyheter

Skrev hållbarhetsrapport åt AB Linde Maskiner – landade drömjobbet i Stockholm

AB Linde Maskiner ville skapa en hållbarhetsrapport, men saknade resurser för att göra det internt. Lösningen blev studenten Klara Eriksson, som pluggar hållbart företagande. Utbildningen ­– och extrajobbet – gjorde att Klara nu fått jobb som hållbarhetskonsult i Stockholm.

– En dröm som går i uppfyllelse, säger Klara Eriksson.

Att det finns massor av kompetens bland Örebro universitets tusentals studenter känner de flesta till. Att företag och organisationer kan hyra in studenter som konsulter, bland annat genom Studentuppdrag, är däremot inte lika välkänt.

Mattias Österberg, HR-chef på AB Linde Maskiner, valde att dra nytta av den möjligheten:

­– Jag är själv tidigare student på Örebro universitet och vet att det finns mycket kompetens och kunskap att få där. Jag vet också att man som student gärna vill få chans att komma ut och använda det man lärt sig i praktiken.

Hållbarhet – ett sätt att sticka ut i konkurrensen

AB Linde Maskiner är baserade i Lindesberg och arbetar med bearbetning av plåtdetaljer, främst till kunder inom den tunga fordonsindustrin. För att sticka ut i konkurrensen har företaget satsat på hållbarhetsfrågor och bland annat arbetat efter standarden ISO 26000.

– Vi vet att det i framtiden även kommer att bli krav på att göra hållbarhetsrapporter för bolag i vår storlek. Vi vill gå i bräschen och ville därför påbörja det arbetet redan nu. En hållbarhetsrapport är viktig, både för oss internt och för att visa våra intressenter hur vi jobbar med hållbarhet, säger Mattias Österberg.

Problemet var dock att Linde Maskiner varken hade tid eller kompetens att själva ta fram en hållbarhetsrapport. Därför vände sig Mattias till Studentuppdrag och kunde på så vis timanställa studenten Klara Eriksson.

”Otrolig upplevelse att få arbeta med min passion”

Klara höll just på att avsluta sin magisterutbildning med kurser från bland annat mastersprogrammet för hållbart företagande vid Örebro universitet och kurser inom projekt- och verksamhetsutveckling och hållbarhetsrapportering vid andra universitet. Hon kände direkt att uppdraget passade henne perfekt.

– Det var precis i linje med vad jag vill arbeta med och lät väldigt spännande.

Under sitt uppdrag har Klara Eriksson fått skapa AB Linde Maskiners första hållbarhetsrapport och utforma mål och nyckeltal som företaget kan fortsätta att arbeta med. Klara har också satt ihop en internutbildning om hållbarhet samt en arbetsprocess för leverantörsbedömningar.

– Tack vare utbildningen på Örebro universitet kände jag mig säker och väl förberedd inför de uppgifter och utmaningar som jag stötte på. Det var en otrolig upplevelse att få arbeta med min passion för första gången och lärorikt då jag fick ta mycket eget ansvar. Uppdraget har gett mig ännu mer motivation att arbeta med hållbarhet och ett stort intresse för den svenska industrin, som har en nyckelroll i vår klimatomställning, säger Klara Eriksson.

Ledde till fast jobb i Stockholm: ”Det är en dröm”

Resultatet imponerade på Mattias Österberg och Linde Maskiner.

­– Över förväntan. Hållbarhetsrapporten blev jättebra och vi har nu en plan för hur vi ska jobba vidare med olika nyckeltal. Dessutom hann Klara själv genomföra nästan 80 procent av internutbildningstillfällena, säger han och fortsätter:

­– Det här är en win-win för båda parter. Att ha detta på CV:t kan vara en väg in till första jobbet. Hade jag haft möjlighet hade jag anställt henne direkt.

Det visade sig snabbt att Mattias och AB Linde Maskiner inte var de enda som imponerats över Klaras arbete.

– Jag är nu klar med mina studier och ska in i arbetslivet. Tack vare utbildningen och uppdraget fick jag den erfarenhet som behövs för att bli heltidsanställd som hållbarhetskonsult i Stockholm. Det är en dröm som går i uppfyllelse och en ära att få ha varit med om, säger Klara Eriksson.

På bilden: Studenten Klara Eriksson hjälpte Linde Maskiner med en hållbarhetsrapport. Mattias Österberg, HR-chef på AB Linde Maskiner, menar att samarbetet fungerat över förväntan: ”Det är win-win”.