Nyheter

Den digitala livsstilens påskyndar klimatkrisen

Text: Jens Pihlblad, ephyrIOs

Klimatkrisen är en av de största utmaningarna vi står inför i modern tid, och den digitala livsstilen är en avgörande del av den ekvationen både i positiv och negativ bemärkelse.

Digitaliseringen har utan tvekan medfört en rad fördelar i form av ökad kommunikation, bekväm tillgång till information och en effektivisering av många processer i arbetsliv och samhället. Men den digitala livsstilen har en betydligt mörkare sida.

Agenda 2030 antogs av FN 2015 och etablerar 17 globala mål för hållbar utveckling, däribland målet att bekämpa klimatförändringar och främja ansvarsfull konsumtion och produktion. Målen syftar till att minska de globala koldioxidutsläppen och uppnå netto-nollutsläpp senast 2050. För att klara detta krävs en omställning av både industriella processer och individers livsstil. I detta sammanhang är det viktigt att belysa hur den digitala världen kan både bidra till och hindra våra framsteg.

”För att minska sitt digitala klimatavtryck behöver man använda en teknik som både kan spåra, analysera och prognostisera det digitala koldioxidutsläppet” skriver Robin Edwards, grundare och teknisk chef på *ephyrIOs.

Det digitala klimatavtrycket från vår tids internetanvändning överstiger hela flygindustrin och utvecklingen prognostiseras att öka dramatiskt med bakgrund till den digitala utvecklingen som skett sedan pandemins början.

Företag och kommuner har till följd av redovisningsskyldigheten i CSRD, ställts inför en utmaning att mäta och redovisa sitt klimatavtryck och där hjälper vi gärna med denna del i hållbarhetsredovisningen.

Vår framtid är inte bara en fråga om teknik utan också om medvetna val och kollektiv handling. Vi har en unik möjlighet att forma den digitala världen på ett sätt som främjar en hållbar utveckling, och det är dags att vi tar vara på denna möjlighet

*Info: ephyrIOS är ett norrländskt greentechföretag som tillhandahåller lösningar för att minska sin digitala klimatpåverkan genom att spåra, analysera och kompensera det digitala koldioxidutsläppet. ephyrIOs hjälper företag att möta kraven från CSRD. Kontakt: jens.pihlblad@ephyrios.com hemsida. www.ephyrios.com