Nyheter

Nya hållbarhetsresultat för STIHL – minskad energianvändning och utsläpp

STIHL, en av världens största tillverkare av skogs- och trädgårdsutrustning, presenterar flera framsteg i sitt hållbarsarbete. Under året har både energiförbrukningen och CO2-utsläppen minskat. Målet är att bevara jordens resurser och minimera verksamhetens och produkternas miljöpåverkan.

Resultaten presenteras i företagets nya hållbarhetsrapport som nu finns tillgänglig. Under 2023 genomfördes flera initiativ inom området med positiva resultat. Ett exempel är att energieffektiviteten har förbättrats. Företagets energiintensitet, mätt i megawattimmar (MWh) per 1 miljon euro i intäkter, minskade till 149,8 MWh (197,8 MWh år 2019). Detta innebär en minskning på cirka 24,3 procent på bara fyra år.

Dessutom var den totala energiförbrukningen (baserat på Scope 1 och 2 i GHG-protokollet) cirka 424 gigawattimmar (GWh) år 2023. Detta är en minskning med 15 procent från föregående års nivå på 497 GWh, vilket motsvarar en minskning med 73 GWh.

Minskade utsläppsnivåer

Parallellt med den minskade energiförbrukningen konstaterar STIHL även en minskning av CO2-utsläppen under året. De sammanlagda utsläppen (Scope 1 och 2) minskade till 46 788 ton CO2-ekvivalenter (53 685 år 2022). Enligt IPCC måste de globala växthusgasutsläppen minska med nästan hälften till 2030 för vi ska kunna undvika de värsta klimatförändringarna.

– Tyvärr fortsätter utsläppen att öka inom alla sektorer. Med detta i åtanke blir resultaten som presenteras i STIHL hållbarhetsrapport särskilt viktiga. Det är också någonting som vi kontinuerligt arbetar med att förbättra, säger Linda Hollins, HR- och hållbarhetschef på STIHL Norden.

En annan aspekt är att industrin måste använda mer förnybar energi. Under 2023 täckte STIHL cirka 90 procent av sitt elbehov med förnybara källor och fler produktionsanläggningar utrustades med solceller. Den ökande egenproduktionen av el minskade utsläppen samtidigt som det stärkte energisäkerheten.

Klimatmål validerade av Science Based Targets initiative (SBTi)

STIHL Group har nyligen beslutat att företagets utsläppsmål ska vara vetenskapligt baserade och har därför anslutit till Science Based Targets-initiativet. Det innebär STIHL ska bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader – och helst till mindre än 1,5 grader. Under de kommande månaderna kommer STIHL att utveckla en detaljerad handlingsplan med tillhörande klimatmål.

– Genom att underteckna och skicka in våra åtaganden till SBTi tar vi ytterligare ett steg för att skydda klimatet, till exempel att reducera utsläppen i linje med Parisavtalet. Vi är redan på god väg då våra produktions- och försäljningsbolag har varit växthusgasneutrala (Scope 1 och 2) sedan slutet av 2023. Till 2030 kommer vi också att minska vår användning av fossila energikällor med 40 procent jämfört med dagens nivåer, avslutar Linda Hollins, HR- och hållbarhetschef på STIHL Norden.

Hållbarhet hos STIHL
Ett ansvarsfullt företagande kräver att alla led involveras, från idé till produktion och vidare till kundens hand – inte bara kommersiellt, men också med hänsyn till miljön och sociala aspekter. STIHL stöder implementeringen av FNs hållbara utvecklingsmål (SDG), ett internationellt ramverk för affärsverksamheter gällande hållbarhet på miljömässig, ekonomisk och social nivå. Läs mer om hållbarhetsstrategin och aktiviteterna i STIHL hållbarhetsrapport 2023.