Nyheter

Varbergs kommun deltar i EU-projekt med fokus på stadsnära landsbygd

Proximities är ett EU-projekt som fokuserar på hållbar utveckling i stadsnära samhällen och på den stadsnära landsbygden. Varbergs kommun deltar i projektet under 2024–2028.

Projektet syftar till att stärka förutsättningarna för service, hållbart resande och goda livsmiljöer på stadsnära landsbygd.

– Genom projektet kommer vi att utforska vad som kan förbättra hur vår stadsnära landsbygd uppfattas och upplevs. Vårt mål är att främja inkluderande och hållbar stadsnära miljöer som förbinder människor, där det finns en god livskvalitet och som de är stolta över, säger projektledare Ulrika Rylin.

– Tillsammans med olika intressenter, föreningar och organisationer ser vi fram emot att utbyta erfarenheter och undersöka hur den stadsnära landsbygden kan utvecklas hållbart, säger Frida Eriksson, samhällsplanerare.

I samarbete med partners från flera europeiska länder, inklusive ledande partner Reggio Emilia i Italien och Erasmusuniversitetet i Rotterdam, Nederländerna, kommer Varbergs kommun att genomföra olika aktiviteter som studiebesök och utbyte av erfarenheter. Genom att identifiera goda exempel, utbyta erfarenheter internationellt och samla kunskap lokalt vill vi gemensamt förbättra livskvaliteten, hållbarheten och den sociala sammanhållningen på den stadsnära landsbygden i Europa.

– Projektet har fokus på den stadsnära landsbygden, men när vi samlar in information och material så kommer vi att studera hur kopplingar till olika typer av service ser ut för hela Varbergs landsbygd. Kunskapsunderlaget kommer bli en del i revideringen av kommunens Landsbygdsstrategi, säger Elisabeth Svensson Agerbjer, landsbygdsutvecklare.