Nyheter

Grönt HytteLab – ska sprida kunskap för att rädda vår känsliga naturmiljö

Text: Grönt HytteLab

Vi håller på att bygga sönder vår känsliga naturmiljö som är en av våra störst tillgångar i vår region. Åre och Oppdal är exempel där senaste decenniernas utveckling påverkat områdena negativt.

Grönt HytteLab syftar till att väcka debatt och inspirera till nya lösningar. Öppna för nya möjligheter för regionens företag, där nya arbetssätt, andra byggmaterial och där innovationer kan användas för att bevara och återställa vår natur, samt stärka våra lokalsamhällen.

Grönt HytteLab är ett digitalt event som belyser de senaste rönen och innovativa lösningarna för en mer hållbar fritidshusutveckling. Grönt HytteLab arrangeras den 24–26 september, med dagliga sändningar kl. 08:30, och erbjuder insiktsfulla diskussioner och expertpaneler från både Sverige och Norge. Temat för året fokuserar på hållbarhet inom fritidshusbyggande, där cirkulära modeller och lokala utmaningar står i centrum.

Programledarna Heidi Andersson – fd. elitidrottare, svensk tv-profil och debattör, samt Anders Nohre-Walldén – hållbarhetschef på Marstrand, guidar oss genom programmet och samtalar med ledande aktörer inom fritidshusbranschen.

Deltagarna får bland annat lära sig:

– Hur fritidshusbebyggelse påverkar natur och miljö

– Innovativa och cirkulära lösningar för hållbart fritidshusbyggande

– Utmaningar och möjligheter i lokalsamhällen

– Hur små och medelstora företag kan möta framtidens hållbarhetskrav 

Bakgrund till temat:

Fritidshusbebyggelse tar i dag upp stora naturområden, och i Norge står stugor för en fjärdedel av alla naturliga reduktioner. Detta har betydande konsekvenser för både miljö och biologisk mångfald, och ställer stora krav på hållbarhetsanpassning. Grönt HytteLab syftar till att väcka debatt och inspirera till nya lösningar inom dessa viktiga frågor.

Grönt HytteLab är en del av Interreg-Sverige Norge projektet SOURCE, som medfinansieras av Europeiska unionen, Trøndelag fylkeskommune och Region Jämtland Härjedalen. Evenemanget stöds även av NTNU och SpareBank1.

Några av de många deltagare i årets Grönt HytteLab:

Mittuniversitetet Hållbartbyggande

Naturvårdsverket

Länstyrelsen Jämtlands län

RISE Research Institutes of Sweden AB

Naturrisikoutvalget

NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

NINA