Nyheter

Klimatklivet ger stöd till tolv nya vätgastankstationer från Trelleborg till Kiruna

Naturvårdsverket beviljar klimatinvesteringsstöd på 224 miljoner kronor till tolv nya vätgastankstationer för tunga fordon. Tankstationerna är en del av EU:s satsning på ett vägnät för hållbara transporter i Europa.

Med tolv nya vätgastankstationer från Trelleborg i söder till Kiruna i norr blir det möjligt att köra vätgasdrivna transporter genom Sverige.

– De nya vätgastankstationerna kan bli ett viktigt steg framåt mot fossilfria transporter på svenska vägar. Vätgasen har en viktig roll för omställningen, inte minst för tyngre fordon som ofta kör långa sträckor, säger Angela Arokianathan, Handläggare på Klimatklivet.

Vätgastankstationer ska installeras minst var tjugonde mil längs EU:s vägnät för hållbara transporter enligt EU-regleringen AFIR, Alternative Fuels Infrastructure Regulation. En del av genomförandet i Sverige sker genom Klimatklivet som i år har öppnat en första utlysning specifikt för vätgastankstationer för tunga fordon.

Även produktion av förnybar vätgas är viktigt för att vätgastankstationerna ska kunna tas i drift. Klimatklivet har så här långt beviljat medel till 10 produktionsanläggningar och fler ansökningar bereds för närvarande.

– Just nu händer mycket parallellt, både inom produktion och distribution av förnybar vätgas. Det är avgörande för att vätgasens potential ska kunna nyttjas för omställningen av de tunga transporterna. Investeringsstöd som Klimatklivet kan ge en kostnadseffektiv skjuts åt utvecklingen i detta tidiga skede på vätgasmarknaden, säger Anna-Karin Nyström, enhetschef för Klimatklivet industri på Naturvårdsverket.