Nyheter

Ny undersökning: 50 procent av svenskarna behåller sina gamla mobiltelefoner

En ny undersökning från Novus, genomförd på uppdrag av Tre, visar att 6 av 10 svenskar aldrig har lämnat in sin mobiltelefon för återvinning. Intresset för hållbar hantering av mobiler är stort, men över hälften behåller sina gamla mobiler som reservtelefoner, vilket innebär att de inte kan användas för återbruk.

Hela åtta av tio svenskar anser att det är viktigt att deras gamla mobiler tas om hand på ett miljövänligt sätt. Trots denna starka miljömedvetenhet väljer många fortfarande att behålla sina gamla enheter hemma. Det gäller särskilt yngre, där 56 procent av de mellan 18 och 34 år uppger att de ofta sparar sina gamla mobiler som reserv.

– Det är tydligt att många vill bidra till en hållbar teknikhantering, men inte alltid vet hur. Med 3Återvinn erbjuder vi våra kunder en enkel lösning där de kan sälja sina gamla telefoner i butik och få dem återvunna eller renoverade för återförsäljning, säger Ellen Berner, Ansvarig för cirkulära affärer, Tre Sverige.

Minskad miljöpåverkan genom förlängd livslängd

En central del av Tres hållbarhetsarbete är att förlänga livslängden på mobiltelefoner. Genom att låta gamla enheter renoveras och säljas vidare bidrar Tre till att minska avfallet och spara på resurser. 2023 kunde 93 procent av alla inbytta enheter återanvändas, vilket möjliggjorde betydande koldioxidbesparingar – upp till 70 kilo per telefon.

Fler kan göra mer – kunskap och enkelhet nyckeln

En viktig insikt från undersökningen är att 40 procent av svenskarna överväger att byta in sin telefon men ännu inte gör det. Många upplever processen som krånglig eller är omedvetna om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

– Vi vill fortsätta öka medvetenheten om hur fördelaktigt det är att byta in sin gamla mobiltelefon. Genom att vårda mobilen och inte låta den bli liggande utan sälja den direkt vid byte så får man ett högre restvärde och bidrar samtidigt till en cirkulär ekonomi, tillägger Ellen Berner.

Sammanfattning av undersökningens resultat:

Fler än 30 procent byter mobiltelefon minst vart tredje år

Endast 34 procent av svenskarna har någon gång lämnat in mobilen för återvinning

Den vanligaste anledningen till att man lägger den gamla mobilen i byrålådan är för att använda den som reservtelefon

Närmare 8 av 10 tycker det är viktigt att mobiltelefoner återvinns på ett hållbart sätt