Nyheter

Rockpanel levererar fasadlösning till Skogshusen – där byggnationen blir ett med naturen

Skogshusen i Nacka är ett kvarter som erbjuder unika bostäder med utsikt över Stockholms inlopp. Det natursköna läget uppe på Telegrafberget ställer stora krav på kvarterets fasader, både estetiskt och funktionellt. Därför har man valt att klä de tre huskropparna med fasadskivor från Rockpanel, som endast kräver minimalt underhåll och samtidigt hjälper till att skapa bostäder som smälter in i den omgivande skogsmiljön.

Kvarteret Skogshusen i Nacka är ett projekt som ALM Bostad har tagit fram tillsammans med 2xA Entreprenad. Kvarteret består av 179 yteffektiva lägenheter, uppdelat på tre huskroppar som omringar en gemensam innergård.

Målet med fastigheten har varit att skapa något som växer med naturen och smälter in i sin omgivning. Till fasaderna har man valt fasadskivor från Rockpanel, i två grå nyanser som samspelar med både varandra och miljön runtomkring.

En kombination av form och funktion

Med Rockpanel kunde arkitekterna på 2xA hitta ett fasadmaterial som både följde gestaltningsprogrammet och samtidigt gav dem stor kreativ frihet.

Robin Morvik, arkitekt på 2xA Entreprenad, berättar:

– Fasadmaterialet behövde vara kulörmässigt passande för gestaltningsprogrammet. Därför har vi två huskroppar med en mörkare nyans och ett hus som är lite ljusare. Dessutom ville vi ge husfasaderna olika glanstal. Samtidigt letade vi efter ett material som var tunt men ändå obrännbart, tåligt och motståndskraftigt mot väder och vind. Det hittade vi med Rockpanel.

Han fortsätter:

– Rockpanels fasadskivor har också varit enkla att hantera på plats och passar bra för vårt projekt. Vi har sedan blandat upp skivmaterialet med trä för att binda ihop det med den omkringliggande skogen, så att helheten växer in med skogen.

Fokus på trivsel

De 179 lägenheterna består mestadels av enrummare, men innehåller även några större lägenheter. Fokus genom hela projektet har varit att ge samtliga boende ett trivsamt hem med en bra inomhusmiljö.

– Många av lägenheterna är mindre och därför har vi jobbat mycket med att undvika döda ytor. Lägenheterna har stora glaspartier för att få in mycket dagsljus, så vi har velat få in så många stora fönster och glasade fönsterdörrar som möjligt. Vi har även glesa pinnräcken på balkongerna så att man får in ljus även där, säger Robin Morvik och fortsätter:

– Dessutom erbjuder läget på Telegrafberget en otrolig möjlighet för fantastiska utsikter. Det har vi försökt att förvalta genom att ge så många lägenheter som möjligt en fin utsikt över inloppet och naturen. Alla lägenheter har även någon tillgång till utsidan, antingen genom balkonger, privata uteplatser eller till den gemensamma innergården som alla tre hus har entré mot.

På Rockpanel är man glada över att vara med i projektet.

– Skogshusen har verkligen blivit ett bra tillskott till bebyggelsen på Telegrafberget. Med Rockpanel på fasaderna har man fått en bra variation och designfrihet, som ändå följer detaljplanen. Ett jättefint resultat på alla sätt och vis, avslutar Robert Onar, Area Sales Manager på Rockpanel.