Nyheter

Nu lanseras miljömärkningen Hållbar interiör – den första i sitt slag

Från och med den 26 september kan alla svenska verksamheter som äger eller nyttjar lokaler märka dem som hållbara med märkningen Hållbar interiör.

Märkningen är framtagen av branschen tillsammans med RISE, och innebär att företag för första gången kan få en miljömärkning som omfattar hela interiören i en byggnad. Hållbar interiör bygger på ett antal kriterier som rör allt från organisatoriska policyfrågor till inventarier, där stort fokus ligger på återbruk och cirkularitet.

Samtidigt lanseras appen Hint som vägleder användaren i processen med att få märkningen.

Senast år 2045 ska Sverige ha uppnått klimatneutralitet; det målet är en nyckelkomponent i det svenska bidraget för att leva upp till Parisavtalet.

För att nå dit behöver verksamheter i alla branscher och värdekedjor minska sin klimatpåverkan. Trots etablerade miljöcertifieringar för allt från produktion till byggnation, har det fram till nu saknats en enhetlig definition och en gemensam kunskapsbas för att redovisa den egna verksamhetens klimatpåverkan kopplad till lokaler och dess interiörer.

Tills nu: Den 26 september lanseras Hållbar interiör – den första märkningen som ser till helheten i interiöra projekt, och som omfattar det en hyresgäst, eller den som förfogar över en lokal, kan påverka.

– Hållbar interiör är en märkning som varit högt efterfrågad i olika branscher. Avsaknaden av en standard och märkning så här långt, har lett till att verksamheter själva kunnat bestämma vad som kan kallas hållbart – något som riskerar att leda till greenwashing. Genom att uppfylla kraven för en HI-märkning kan verksamheten visa på att man gjort allvar av sina ambitioner att minska sin klimatpåverkan, säger Kristin Östberg, arkitekt och projektledare på Indicum inredningsarkitekter, och initiativtagare till Hållbar interiör.

Återbruk ett centralt fokus

Hållbar Interiör har arbetats fram av över 30 aktörer inom bland annat arkitekt-, möbel- och lokalförvaltningsbranschen. Märkningen bygger på ett antal kriterier som verifierats av forskningsinstitutet RISE, och är i nivå med en ISO 14024 Miljömärkning typ 1. Kriterierna berör bland annat hur verksamheter kan säkerställa lokalernas energieffektivitet, hållbar förvaltning av lokaler och minska verksamhetens utsläpp, samt främja cirkularitet.

Ett tungt vägande kriterium för att få tilldelas märkningen är återbrukad inredning. Och det är av en välgrundad anledning: I Sverige produceras nämligen kontorsmöbler för 6 miljarder kronor om året, vilket bidrar till ett koldioxidutsläpp på mer än 150 000 ton. Genom att istället satsa på återbrukad inredning, eller renovering av den befintliga, kan man minska klimatpåverkan med 30 procent.

Samtidigt som märkningen lanseras även appen Hint. Hint guidar användaren genom en process där hållbarheten i en lokal tydliggörs steg för steg. Med enkla fakta och snabba klick får man en första hållbarhetsprognos för sin lokal.

– Tidpunkten för den här typen av ny märkning är helt rätt. Att verksamheter i Sverige får fler verktyg i sitt hållbarhetsarbete för att nå klimatmålen är den stora vinsten. Certifieringen som bevisar det arbetet är pricken över i:et. Hållbar interiör-märkningen kommer både hjälpa till att sätta målbilden, och visa vägen dit, säger Fanny Fröjd, Head of Project Management Corporates på JLL, en av Hållbar interiörs projektparter.

Mer om Hållbar interiör

Hållbar Interiör är den första miljömärkningen i Sverige som bedömer hela lokalen utifrån definierade miljökriterier. Arbetet med att ta fram märkningen har pågått sedan 2019, och började som ett forskningsprojekt med stöd från Vinnova. Hållbar Interiör har arbetats fram av över 30 aktörer inom bland annat arkitekt-, möbel- och lokalförvaltningsbranschen.

För mer information om Hållbar interiör, vänligen besök: https://hallbarinterior.se/.