Nyheter

Svanenmärkt förskola i Järvastaden

Allt fler byggnader Svanenmärks, men att skolor byggs med certifieringen är fortfarande mindre vanligt. För Boetten bygg blev Svanenmärkningen av en förskola i Järvastaden ett spännande projekt

–Att välja Svanen gör stor skillnad för vistelsemiljön för barnen, säger Carl Marichal, arbetschef på Boetten bygg, som är totalentreprenör i projektet.

Järvastadens nya skola ligger i utvecklingsområdet Järvastaden där Solna och Sundbyberg växer ihop norr om Stockholm. Lågstadieskolan är ritad av LLP arkitekter. Det är en rejäl byggnad, tre och en halv våning hög med gjutet tegel i betongstomme.

– Det har kommit väldigt många nya radhusområden och lägenheter i Järvastaden, så det finns behov av skolor, och det kommer att byggas ännu fler framöver, fortsätter Carl Marichal.

Det stora behovet av såväl förskoleplatser som skolplatser gjorde att det först var lite oklart exakt vad byggnaden skulle användas till.

– Det talades om både förskola och skola, så vi projekterade med båda alternativen i huvudet, men sedan föll valet på skola, säger Carl Marichal.

Det är första gången han jobbar med en Svanenmärkt skola. Arbetet har varit både spännande och tufft. Materialvalen har stått i fokus, vad som får byggas in har listats av Svanen och speciella miljöcontrollers från Svanen har kontrollerat att kriterier uppfylls.

– Vi har egna miljökonsulter som vi haft kontakt med varje vecka. Ungefär en gång i kvartalet har vi haft kontakt med Svanens kontrollanter. De kom även ut och gjorde platsbesök, säger Carl Marichal.

Carl Marichal tycker att Svanen är branschens mest utmanande certifiering.

– Det får inte finnas några inbyggda material som inte klarar Svanens krav, inga avvikelser är möjliga. Så vi har behövt ha god kontroll på leverantörerna så inte något felaktigt material byggts in och vi skulle ha kommit på det efteråt, säger han.

Inom Svanen kan man också få poäng genom att välja betong med låg CO2, varför stommen i projektet är byggd med grön betong. Solna stad har också krav på att leveranser och transporter ska hållas nere.

Sunda materialval är centralt i Svanen, förskolan har inretts med trä och andra naturmaterial.

– Jag tycker det blivit fint, det är lite sjuttiotalsinspirerat på nåt sätt med träribbor och i färgval och kakelval, säger Carl Marichal.

En utmaning i projektet var att bostadsmarknaden dippat. Grannfastigheten skulle bebyggas med ett bostadsprojekt och tanken var att skolan skulle byggas mot deras stödmur, men när bostadsprojektet inte kom i gång fick man tänka om.

– Vi fick gjuta en högre stödmur eftersom vi inte hade huset på plats, men det påverkade inte sluttiden för oss och sen kom bostadsprojektet till slut i gång, avslutar Carl Marichal.

Fakta:

Tidplan: Mars 2023 till maj 2024

Byggherre: Solna stad

Totalentreprenör: Boetten Bygg AB

Arkitekt: Larsson Lindstrand Palme Arkitektkontor AB

Kostnad: 110 Mkr