Efter protester från tusentals svenska bankkunder har Swedbank slutat låna ut pengar till oljebolag. Samtidigt fortsätter SEB, Danske Bank och Nordea att ge nya miljardlån, totalt över 60 miljarder kronor de senaste två åren, bland annat till bolag som letar efter fler fossila fyndigheter, trots att det strider mot Parisavtalet. Det visar en ny granskning från Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen.
– Bankerna måste sluta finansiera jakten på mer fossila bränslen, det slår helt undan benen för de klimatåtgärder som görs. Jag tror inte att svenska bankkunder uppskattar att deras pengar används på detta sätt, säger Jakob König som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.
Den nya granskningen Banking on Thin Ice 3 visar att SEB, Nordea och Danske Bank, trots löften om klimatansvar, har gett över 60 miljarder kronor i nya lån till fossilbolag de senaste två åren. Det är nära fyra gånger så mycket som svenska statens samlade klimat- och miljöbudget 2025. Nästan 22 miljarder kronor har gått till bolag som borrar efter nya olje- och gasfyndigheter. Att expandera utvinningen av fossil energi strider mot klimatmålen i Parisavtalet.
– Bankerna har länge bemött kritiken med att de hjälper oljebolagen att ställa om. Men bolagen fortsätter ju i helt fel riktning genom att öka sin utvinning i stället för att fasa ut den. Nu måste bankerna stoppa lånen precis som Handelsbanken och Swedbank har gjort, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Den svenskfinansierade oljejakten pågår i flera delar av världen. Åtta miljarder kronor har gått till bolag som letar efter mer oljefyndigheter i norska Arktis, där naturen är extra känslig och arter som sälar, delfiner och valar hotas av utvinningen. Förra året fyrdubblade Norge försäljningen av antalet utvinningslicenser i Arktis jämfört med året innan. En majoritet av licenserna köptes av norska Aker BP, som också är det oljebolag som fått störst lån från svenska banker, totalt sju miljarder kronor från SEB och Nordea.
Bankerna har också lånat ut 5,7 miljarder kronor till bolag som borrar efter olja i afrikanska länder. Utvinningen där blir alltmer riskabel eftersom bolagen söker sig till allt större havsdjup för att hitta nya fyndigheter. I Namibia förekommer oljeborrning på upp till 3 000 meters djup. Andra länder där de svenskfinansierade bolagen är verksamma är Kongo, Ghana, Nigeria och Ekvatorialguinea.
Rapporten visar dessutom att Swedbank har stoppat sina lån till oljebolag, precis som Handelsbanken gjorde för två år sedan. Detta är sannolikt ett resultat av de tusentals kundprotester som Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningens tidigare granskningar gett upphov till, samt de motioner som lagts på bankernas stämmor. Swedbank och Handelsbanken ingår nu i en liten skara banker i världen som har slutat låna ut till oljebolag.
–Det är glädjande att ytterligare en svensk storbank har blivit ett internationellt föredöme när det gäller hållbar finansiering. Nu måste fler följa efter och ta ansvar, för det finns fortfarande stora fossilbolag som får lån för att fortsätta med verksamhet som förvärrar klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Kontaktpersoner
- Jakob König, sakkunnig och projektledare för Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenter. 073-037 92 93, [email protected]
- Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, nås via presstjänsten: 072-250 63 38, [email protected]