VGR tar ett viktigt steg för att stärka Västsveriges profil och spets inom textil- och mode. Tillsammans med näringsliv, akademi och offentliga aktörer inom arenan Textile Movement utvecklas ett eget regionalt system för cirkulära textilflöden.
Målet är att öka återbruk, uppdatering och återvinning av insamlade textilier och skapa nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen i Västra Götaland.
– Vi är först i Sverige med den här typen av gemensam satsning. Västra Götaland har unika förutsättningar att leda utvecklingen inom cirkulär textil. Vi bygger en stark infrastruktur som gynnar både miljön och näringslivet, säger Helén Eliasson (S), ordförande regionstyrelsen, VGR
Västsverige i framkant – redo för framtidens textilmarknad
Från den 1 januari 2025 blev textilinsamling obligatorisk inom EU. I Sverige är kommunerna ansvariga för att samla in textil, därefter är det upp till insamlande organisationer att behandla materialet. Men än så länge finns ingen svensk lag om producentansvar och det är upp till varje kommun att lösa insamlingen lokalt.
En förstudie gjord av Boråsregionen, med stöd från VGR, visar ett stort intresse för samverkan bland de 49 kommunerna i Västra Götaland. Den visade också på ett stort engagemang hos invånare för att ta hand om textilier på rätt sätt. Under våren ska kommuner och kommunalförbund ta fram en gemensam strategi för kommunikationen med invånarna.
En kedja av aktörer kan skapa affärsmöjligheter
I det regionala systemet ska man tillsammans ta vara på en större andel av insamlat material från kommunerna i Västra Götaland. Genom en kedja av aktörer – ett ekosystem av ideella, offentliga och privata – skapas en effektiv struktur där textilier sorteras, uppdateras och återbrukas, i stället för att gå till spillo.
Redan idag görs tester för att sortera ut insamlade kläder åt företag som exempelvis Nudie och Lindex som kan säljas på nytt, tack vare en uppdatering. Med det regionala systemet kan dessa tester skalas upp så att fler företag få samma chans till en cirkulär affär.
Ett annat exempel på möjligheter med systemet är att ge arbetskläder som används inom offentlig sektor ett nytt liv. Som exempel har vårdens utsorterade kläder fått pryda volontärer på festivalen Way out West.
I systemet ingår också en handelsplats eller så kallat showroom där företag kan få inspiration om möjligheterna med att ta tillvara och uppgradera textil och kontakt med företag som utvecklat cirkulära tjänster i ett växande ekosystem.
Ny EU-lagstiftning med höga krav
Nu kommer samma lagstiftning i hela EU och många länder vill satsa på cirkulär infrastruktur kring återvinning. Det kommer dock sannolikt dröja till 2027 innan Sverige har ett producentansvar, enligt krav från EU.
– Det är viktigt att mobilisera våra resurser redan nu för att vara i framkant och bibehålla vår styrka inom textil och mode. Med det här regionala systemet kommer företag lättare få tillgång till ett flöde av återanvändbara textilier samtidigt som vi utvecklar ekosystemet av företag som säljer cirkulära tjänster inom re:design, säger Birgitta Nilsson, regionutvecklare inom cirkulära affärsmodeller och hållbart mode, VGR.
Bygger vidare på etablerade innovationsmiljöer
Västsverige har redan etablerade innovationsmiljöer såsom Wargön Innovation, Science Park Borås och RISE, där flera pilotprojekt har testat nya metoder för textilåtervinning och redesign. Genom det nya systemet kan dessa initiativ skalas upp och integreras i en bredare regional strategi.
Ideell second hand är centrala partner i systemet genom att ansvara för grovsortering och förmedling av textilier för uppdatering och återbruk. Genom samarbete mellan de ideella, offentliga och privata aktörerna bildas en sammanhängande kedja för hållbar textilhantering i Västra Götaland.
Länkar och mer information
Till handlingar om regionalt system för cirkulära textilflöden
Textile Movement – Västra Götalandsregionen
Bild: Pexels