Nyheter

Jordens dag – 5 hållbara vattenvanor som värnar om våra resurser

Text: FM Mattsson

Inför Jordens dag, den 22 april, vill FM Mattsson uppmärksamma ett av de mest akuta miljöproblemen som världen står inför: vattenbrist. Förutom de globala utmaningarna, står nu även Sverige inför risken att drabbas av vattenbrist. Smältande glaciärer, minskade nederbördsmängder och en ökad efterfrågan på vatten riskerar att sätta press på våra vattenresurser, vilket påverkar både hushåll och jordbruk.

Sverige har länge haft ett gott rykte när det gäller rent vatten, men klimatförändringarna innebär växande utmaningar. Den 10 april, nådde Sverige sin ”Overshoot Day”. Från och med den här veckan lever vi på fler resurser än vad jorden kommer klara av att reproducera. Och i februari i år hade delar av landet den torraste månaden på 25 år, vilket ökar risken för vattenbrist i sommar. Grundvattennivåerna är redan långt under det normala på flera håll.

Enligt grundvattenexperten Calle Hjärne kan vi behöva förlita oss på det lagrade vattnet under en längre period. Om vi inte agerar kan vattenbristen påverka både vår vardag, ekonomi och ekosystem.

Vad kan vi göra för att leva mer vattensmart?

1. Spara vatten i vardagen: Enkla förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna, ta kortare duschar och laga läckande kranar. En liten förändring gör stor skillnad, särskilt när alla gör sitt.

2. Välj vatteneffektiva apparater och teknik: Optimera i första hand befintliga toaletter, duschhuvuden, blandare och tvättmaskiner till mer hållbara flöden. Om något i stället behöver bytas ut kan det göras mot mer vatteneffektiva modeller. Dessa investeringar sparar både vatten och energi, och minskar vår belastning på vattenresurserna.

3. Använd hållbara bevattningstekniker: För de som odlar i trädgården är det viktigt att använda droppbevattning i stället för att vattna med slang. Droppbevattning riktar vattnet direkt till rötterna och minskar spill, vilket sparar både vatten och resurser. Ett annat sätt att vattna mer hållbart är att installera regnvattenuppsamlare och använda regnvatten för bevattning av trädgårdar eller tvättning av utomhusytor. På så sätt minskar vi trycket på det kommunala vattensystemet.

4. Undvik förorening av vattenresurser: Minska användningen av kemikalier och plast som kan förorena våra vattendrag. Använd biologiskt nedbrytbara produkter och var noga med att sortera och kassera avfall på rätt sätt.

5. Främja och stödja hållbara vattenprojekt: Stöd teknologiska lösningar för vattenrening och hållbar vattenhantering. Genom att investera i smarta lösningar kan vi skapa långsiktiga lösningar för vattenbrist, både lokalt och globalt.

Jordens dag är ett tillfälle att påminna oss om vikten av att skydda våra vattenresurser. För Sverige, som för resten av världen, innebär varje liten förändring ett stort steg mot att säkra en hållbar framtid för våra vatten. Genom att vidta åtgärder nu kan vi alla bidra till att mildra risken för vattenbrist och skydda våra gemensamma resurser.