Nyheter

Myndigheters utsläpp från tjänsteresor har minskat men de totala utsläppen ökar

Koldioxidutsläppen från långa flygresor, över 50 mil, minskade med åtta procent år 2024 jämfört med 2023. De totala utsläppen från alla kategorier har däremot ökat med 18 procent under samma period, största ökningen står kategorin maskiner och övriga fordon för.

Statliga myndigheter redovisar årligen sitt arbete för att minska sin klimat- och miljöpåverkan tillsammans med statistik gällande koldioxidutsläpp från tjänsteresor och övriga transporter, energianvändning och miljökrav i upphandling.

Efter en ökning av utsläppen från tjänsteresor åren efter pandemin har dessa minskat med sju procent 2024 jämfört med 2023. Utsläppen från långa flygresor, över 50 mil, har minskat mest och det med 8 procent.

– Myndigheterna arbetar systematiskt med att minska koldioxidutsläppen från tjänsteresor och nu har det gett resultat i utsläppsminskningar från långa flygresor, vilket är bra för klimatarbetet, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Johan Kuylenstierna.

Samtidigt har de totala utsläppen från alla typer av resor och transporter ökat med 18 procent och största ökningen på 26 procent står kategorin maskiner och övriga fordon för som omfattar exempelvis olika typer av transporter med bilar, fartyg, flygplan och helikoptrar. Denna ökning beror bland annat på infrastruktursatsningar och variationer i myndigheters verksamhet mellan åren. Dessutom förändrades reduktionsplikten 1 januari 2024 vilket innebar lägre inblandning förnybart bränsle i diesel men även i bensin, jämfört med 2023, vilket bidragit till högre koldioxidutsläpp.

Energianvändningen har ökat trots arbetet med energieffektivisering

Av myndigheternas redovisningar av miljöledningsarbetet år 2024 framgår att de flesta rapporterar mål och åtgärder för att minska energianvändningen. Ändå visar resultatet för 2024 att energianvändning har ökat med cirka åtta procent sedan 2023, till knappt 2,8 TWh. Ökningen motsvarar den årliga energianvändningen för 10 000 genomsnittliga villor i Sverige. Energianvändningen för verksamhetsel och fastighetsel har ökat medan den har minskat för värme och kyla under samma period.

Liten ökning av upphandlingsvärdet där miljökrav ställs

Många myndigheter genomför åtgärder för att i större utsträckning ställa miljökrav i sina upphandlingar och avrop. Under 2024 ökade myndigheternas samlade värde av genomförda upphandlingar och avrop till 178 miljarder kronor, en ökning med 20 procent från 2023. Miljökrav ställdes för 92 procent av det samlade värdet, en liten ökning sedan 2023.

Bakgrund om redovisningen

Redovisningen av miljöledningsarbetet bygger på information från 187 statliga myndigheter. De rapporterar in uppgifter om utsläpp från tjänsteresor, maskiner och transporter, energianvändning samt miljökrav i upphandling. Myndigheterna rapporterar även hur de uppfyller sina mål för att minska verksamhetens negativa miljöpåverkan samt hur de har integrerat miljöfrågor i sin verksamhet. För att stödja myndigheterna i miljöarbetet och följa upp positiv och negativ miljöpåverkan finns en miljöledningsförordning.

Bild: Neal Brian

Läs mer