Skolfastigheter fortsätter resan med att installera nya solcellsanläggningar på Uppsalas skolor och förskolor.
Under den gångna hösten och vintern har Skolfastigheter tagit flera nya kliv i utvecklingen av solkraft, då 8 st nya solcellsanläggningar förberetts och 4 st driftsatts. Det innebär att vi nu har totalt 35 st solkraftsanläggningar i drift, med sammanlagt 2,2 MW installerad soleffekt i fastighetsbeståndet. Man håller därmed fortsatt god fart mot sitt långsiktigt uppsatta solmål om totalt 4 MW installerad soleffekt till år 2030.
Installationer i samband med nybyggnad och renoveringar
Nya solcellsanläggningar som tagits i drift under den gångna hösten och vintern finns på Växthuset skola och förskola, Talgoxen skola och Stadsskogens förskola.
Skolfastigheter har ytterligare 18 st fastigheter som nu under 2025 utreds för kommande solkraftsinstallation. Många av dessa handlar om befintliga tak som identifierats i den ursprungliga inventeringen av fastighetsbeståndet, men det rör sig även om byggnader där takbyten sker i samband med större renoveringar, exempelvis den pågående helrenoveringen av Björkvallsskolan.
De nya solcellsanläggningar som färdigställs och driftsätts senare i år är nybyggda Kvarngärdesskolan och Skyttelns förskola samt Höganäs förskola, Danmarks skola och Skyttorps skola. Därefter på tur för installation av solcellsanläggningar är Bolandsskolan, Bellmans förskola & Von Bahrs skola.
Ny teknik med lägre vikt och klimatavtryck
I solcellsanläggningen som Skolfastigheter förbereder för Bolandsskolan kommer man att tillämpa en ny teknik.
Det handlar där om installation av tunnfilmssolpaneler, delvis till följd av att takkonstruktionen på fastighetens bygghallar inte klarar belastningen från traditionella solpaneler. Vid traditionellt montage av solpaneler så uppgår normalt vikten från anläggningen till cirka 20 kg per kvadratmeter, medan vikten vid användning av tunnfilmssolpaneler är endast 3 kg per kvadratmeter.
Den låga vikten möjliggör montage på fler typer av tak och det faktum att tunnfilmspanelerna även tillverkas i Sverige är ett stort plus i form av både billigare och mer miljövänliga transporter. Solpaneler på tunnfilm har i drift också en banbrytande låg CO2-påverkan, med utsläpp av endast 6 gram CO2 per kWh under hela sin livscykel.
Läs mer om den nya typen av solscellspaneler (Midsummer BOLD) som Skolfastigheter kommer använda på Bolandsskolan.