Nyheter

Nya ögon på glas, nu med återbruk i fokus

Omtyckta arkitekttävlingen ”Nya ögon på” drar i gång igen inför Nordbygg 2026. Den här gången står glas i centrum och för första gången är återbruk av materialet ett uttalat krav.

– Vi hoppas att tävlingen ska visa hur hållbart tänkande kan stärka kreativiteten snarare än att begränsa den, säger Melinda Lemke, projektledare på Glasbranschföreningen.

Inför Nordbygg 2026 startar nu återigen den uppskattade arkitekttävlingen ”Nya ögon på”. Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och flera av branschens ledande organisationer, med stöd från Sveriges Arkitekter. Temamaterialet för 2026 är glas, och Glasbranschföreningen intar därför rollen som huvudpartner.

Skapa mötesplats

Tävlingen vänder sig till arkitektstuderande vid Sveriges universitet och högskolor. Uppgiften är att skapa en mötesplats med scen som visar glasets möjligheter såväl estetiskt och praktiskt som inom återbruk och cirkulär design.

Det vinnande bidraget kommer att byggas upp på entrétorget på Stockholmsmässan under Nordbygg 21–24 april 2026. De som lämnar in det vinnande bidraget belönas med 50 000 kronor samt en lärande och inspirerande studieresa inom Sverige tillsammans med Glasbranschföreningen.

– Våra fantastiska sponsorer, Osby Glas, Sapa samt Ryds Glas, ska hjälpa vinnarna att utforma en funktionell, demonterbar och återvinningsbar mötesyta. Målet med vårt och sponsorernas engagemang är att öka kunskapen om glas som byggmaterial och visa kreativa och hållbara sätt att använda återbrukat glas, förklarar Melinda Lemke, Glasbranschföreningens projektledare.

Återbruk i centrum

I år är första gången som återbruk är ett uttalat krav, vilket bland annat manifesteras i ett helt nytt samarbete med CCBuild, vars app som visar tillgång till återbrukat byggmaterial också ska användas.

– Genom det här samarbetet visar vi att det redan finns lösningar för att ta tillvara material som annars riskerar att gå förlorade, säger Melinda Lemke.
Hon hoppas att tävlingen visar att hållbarhet inte hämmar kreativiteten utan tvärtom förstärker den:

– Förhoppningen är att fler inspireras att följa efter, och att det blir tydligt att återbruk inte bara är möjligt, utan också nödvändigt – oavsett material.

Insteg i branschen

”Nya ögon på” har varit en uppskattad del av Nordbygg i snart två decennier. Som en del i projektet arrangeras särskilda materialdagar på flera av landets arkitekturskolor. Syftet är att fördjupa kunskapen om materialens egenskaper och möjligheter, och samtidigt ge inspiration till tävlingsbidragen. Samarbetet mellan Nordbygg, Sveriges Arkitekter och materialindustrin, genom branschföreningarnas engagemang, har bidragit till att många studenter kommit i sin första kontakt med byggmaterial som plast, keramik, stål, trä och i år alltså glas.

Tävlingar är viktiga och etablerade kanaler för arkitekter som yrkesgrupp.

– Att delta i Nya ögon på glas är ett bra sätt att få stor kunskap både om materialet och om funktionen mötesplats på mässan, att testa att tävla och få visa upp ett förslag man arbetat fram, och att få sitt projekt uppmärksammat, säger Tove Dumon Wallsten, projektledare Sveriges Arkitekter.

Tove har i flera år varit projektledare för ”Nya ögon på” och sett flera av förslagen från tävlingen i sin slutliga byggda version på Nordbygg. Hon är imponerad av studenternas förmåga att gå från idé till byggt verk och den kunskap de tar till sig i processen.

Stor exponering

”Nya ögon på” har alltid en hedersplats i entréhallen under Nordbygg. Förslaget ska fungera som ett nav för seminarier och möten under mässan.

– Det är också ett härligt blickfång för våra runt 40 000 besökare, något som ytterligare förstärker och betonar Nordbyggs starka koppling med såväl designvärlden som med materialindustrin, säger Lina Hann, projektledare Nordbygg.

Juryn för Nya ögon på glas består av:

Lina Hann, projektledare, Stockholmsmässan/Nordbygg

Melinda Lemke, projektledare, Glasbranschföreningen

Joel Rosenqvist, Osby Glas, utsedd av Glasbranschföreningen

Jonas Eriksson, Ryds Glas, utsedd av Glasbranschföreningen

En arkitekt utsedd av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd (namn ej klart)

I arbetsgruppen deltar även Tove Dumon Wallsten, Sveriges Arkitekter, som juryns sekreterare samt Liv Ljungqvist, Stockholmsmässan, som tävlingsfunktionär.

På bilden: Lina Hann, rprojektledare, Stockholmsmässan/Nordbygg
Gustav Keiser

Foto: Gustav Keiser