Nya krav inom EU väntas generera stora mängder hållbarhetsdata som kan bli värdefull information för företag och finansiella aktörer att använda för bättre beslut. En ny rapport från Världsnaturfonden WWF visar att dessa data kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö – om de används rätt.
Men då krävs även politisk tydlighet, offentliga investeringar och konkreta miljöåtgärder.
– Ekonomiska beslut tar sällan hänsyn till hur naturen belastas – och det är en risk vi inte längre har råd med. Om vi väger in naturens värde i investeringar och företagsvärderingar stärker vi både marknaden och möjligheten till en livskraftig planet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Rapporten undersöker hur nya typer av data kan bidra till att näringslivet tar större hänsyn till hållbarhet i ekonomiska beslut. Nya data som antas uppstå är bland annat från EUs CSRD-krav på företag att redovisa dubbla väsentlighetsanalyser, det vill säga redovisa på vilka sätt deras verksamheter påverkar och är beroende av naturen. Syftet är att synliggöra verksamheters koppling till naturen för att bättre värdera dem.
Forskning visar att ”hållbara” bolag kan ha lägre kapitalkostnad än ”icke-hållbara” bolag. Rapporten lyfter också andra tänkbara strategier framåt för att få till en större omställning och finansiell avkastning – genom att investerare engagerar sig i bolag med stor förbättringspotential och en vilja att förändras. Även företag med stark hållbarhetsprofil kan öka sin avkastning genom att förvärva bolag med stor förbättringspotential.
– Det kommer aldrig att räcka med att ett företag blir bättre på hållbarhet än något annat företag. Vi kan helt enkelt inte förorena eller använda mer resurser än vad planeten kan hantera och återskapa. De nya data som genereras kan driva fram viktiga insikter om detta, eftersom data belyser företags risker, beroenden och påverkan, och vad man gör åt det. Det kan också styra kapitalet i rätt riktning, säger Elin Larsson, chef näringsliv och finans på WWF.
I rapporten betonas att data behöver användas på rätt sätt och av tillräckligt många aktörer för att få effekt på hur ekonomiska beslut och värderingar sker. Data och rapportering kommer i sig inte lösa natur- och klimatkriser. Men i förlängningen kan ett ökat intresse för hållbarhetsdata leda till att omställningen av industrin, ekonomin och samhället snabbas på.
– Rapporten visar att mer data och mer insikter är bra första steg mot ökad hållbarhet. Men politiken behöver peka ut en tydlig riktning och spelplan, och bidra med samhällsinvesteringar. Det i sin tur hjälper näringslivet att uppnå resultat i sitt hållbarhetsarbete, säger Elin Larsson.
Rapporten släpps inför WWFs ekonomiska forum som hålls den 5 maj – ett initiativ som samlar beslutsfattare, forskare och experter inom ekonomi, finans, politik och miljö för att tillsammans hitta lösningar som för in naturens perspektiv i dagens ekonomiska system. Initiativet har fått finansiellt stöd av Formas.
Några rekommendationer från rapporten:
– Företag och finansiella aktörer bör inte nöja sig med att samla data för rapporteringens skull, utan använda den aktivt för att effektivisera, identifiera risker och driva affärsstrategiska beslut.
– Finansmarknadsaktörer bör se bolag med stor förbättringspotential som attraktiva investeringsobjekt. Även företag som uppfattas vara “gröna” kan förvärva bolag med stor förbättringspotential för att sprida sina lösningar i dessa bolag och stärka sin egen position.
– Akademin bör prioritera att forska vidare kring ekonomiska modeller för att värdera och ersätta ekosystemtjänster och biologisk mångfald, som idag saknar prislapp.
– Politiken bör gå före och investera i hållbar samhällsinfrastruktur. Exempelvis genom att rusta upp infrastruktur som inte underhållits, är ohållbar eller som saknas, som fossila fordonsflottor eller ökad kapacitet att producera förnybar el. Det är en förutsättning för att näringslivet ska kunna skala upp hållbara lösningar och nå sina klimatmål.
– Stater och kommuner bör själva göra dubbla väsentlighetsanalyser och hållbarhetsredovisningar enligt CSRD-principer, och agera på resultaten, precis som näringslivet förväntas göra.
Läs rapporten: Hur hållbarhetsdata kan påverka ekonomiska beslut och finansiella värderingar – Världsnaturfonden WWF