Nyheter

WWF: ”Storsatsningar i regeringens budget – på fossila bränslen”

Under pågående klimatkris satsas det tre gånger så mycket på fossila bränslen jämfört med satsningarna på klimat och natur. Samtidigt fortsätter regeringen sin trend av kraftiga neddragningar inom skydd av natur.

– Att minska anslagen för klimat, miljö och natur med 3 miljarder innebär att våra möjligheter att komma till rätta med klimat- och naturkrisen kraftigt minskar, säger Maria Schultz biträdande generalsekreterare vid Världsnaturfonden WWF.    

Trots att regeringen har ett stort reformutrymme om 60 miljarder, väljer regeringen att satsa pengar på fossila bränslen i stället för att satsa på klimat och natur. De sänkta skatterna på fossila bränslen minskar statens intäkter med 3,8 miljarder, enligt regeringens reformtabell, medan endast 1,3 miljarder går till nya klimat- och miljösatsningar.

– En budget som satsar tre gånger mer på att sänka skatter på fossila bränslen än på nya klimatåtgärder tar inte ansvar för den situation världen befinner sig i med en skenande klimatkris, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF.

Regeringen väljer samtidigt att fortsatt prioritera ner skyddet av värdefull natur.

– Regeringen drar ner nästan en halv miljard på skydd av natur. I en tid med en global kris för förlust av biologisk mångfald med nya internationella åtaganden och ny EU-lagstiftning väljer regeringen att prioritera ner området, säger Emelie Nilsson WWFs expert på naturvårdspolicy.

Andra viktiga anslag för biologisk mångfald som minskas är miljöövervakning med 29 miljoner och åtgärder för havs- och vattenmiljö som minskas med 41 miljoner. Oron stärks av att flera anslag har ännu större sänkningar för de kommande åren.

– Det här är raka motsatsen till en kraftfull politik som lever upp till förslagen i regeringens satsning på havsmiljön, i havspropositionen. För att regeringen ska uppnå sin egen havspolitik borde de ha satsat mycket mer, säger Mathilda Karlsson, Östersjöexpert vid WWF.

Anslaget för värdefull natur med insatser för till exempel skötsel av skyddade områden, restaurering och invasiva arter ökar lite, med cirka 100 miljoner kr.

– Det är dock långt ifrån behoven och för att uppfylla kraven i exempelvis den nya naturrestaureringslagen. WWF hade velat se tio gånger så stor ökning för åtgärder av värdefull natur än regeringen, säger Emelie Nilsson, expert naturvårdspolicy på WWF.

På klimatområdet innehåller budgeten både välkomna satsningar och betydande bakslag. Positivt är exempelvis att regeringen agerar för att förbättra förutsättningarna för vindkraftsetableringar. Regeringen verkar dock inte veta hur Sverige ska klara av sitt samlade EU-åtagande för utsläpp och upptag av växthusgaser.

– Utsläppen minskar inte i den takt EU kräver och vid gårdagens presskonferens tycktes Klimat- och miljöministern vara mer inriktad på att försöka omförhandla EU-åtagandet för upptag av koldioxid i skog (LULUCF) än att nå det, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF.  

Sammantaget är budgeten långt ifrån att vara det som klimatet och naturen akut behöver.