Nyheter

Världens första fullskaliga däckfabrik med noll CO2-utsläpp

Nokian Tyres stod värd för den stora invigningen av sin däckfabrik för personbilar i Oradea, Rumänien. Fabriken drivs utan att använda någon fossil energi, vilket gör den till världens första fullskaliga däckfabrik med noll CO2-utsläpp. Fabriksinvigningen markerar det framgångsrika slutförandet av ett 2 år långt projekt och sätter grunden för kommersiell produktion i början av 2025.

Invigningen av fabriken i Oradea hölls i närvaro av rumänska regeringen och lokala myndigheter på hög nivå; Finlands och Rumäniens ambassadörer; tillsammans med Nokian Tyres styrelse, ledningsgrupp och cirka 200 gäster.

– Vi är mycket glada över att få inviga vår Oradea-fabrik idag. Det kommer att stärka vår förmåga att betjäna våra kunder i Centraleuropa och utanför och stödja vår planerade tillväxt mot en omsättning på 2 miljarder EUR. Med vår fullskaliga däckfabrik utan CO2-utsläpp är vi redo att leda branschen och sätta den nya standarden för hållbar däcktillverkning, säger Jukka Moisio, VD och koncernchef för Nokian Tyres.

– Hela byggprocessen var mycket effektiv, och jag vill tacka alla som gjorde denna prestation möjlig, tillägger han.

Endast energi med noll CO2-utsläpp

På Nokian Tyres fabrik i Oradea används ingen energi som genereras av fossila bränslen. Detta gör att hela fabriken kan arbeta med noll CO2-utsläpp. Detta uppnås genom en kombination av lösningar.

– Fabriken gör Nokian Tyres, återigen, till en pionjär inom däckindustrin. All el som används vid den rumänska fabriken i Oradea är CO2-utsläppsfri. En del av elektriciteten som används i fabriken genereras av solenergienheter på plats. Ånga som används för att härda däcken genereras av innovativa elpannor som använder helt koldioxidfri el istället för de vanliga fossila bränslena som kol eller gas. Dessutom är däcktillverkningsprocessen mycket energieffektiv eftersom vi bara använder den modernaste tekniken och maskineriet. Med vår nya fabrik i Oradea visar vi verkligen vårt engagemang för hållbarhet, säger Adrian Kaczmarczyk, SVP, Operation Excellence, Nokian Tyres.

6 miljoner däck per år

Fabriken producerade sitt första däck i juli 2024, och projektet ökar till den årliga kapaciteten på 6 miljoner däck, med expansionspotential i framtiden. Fabriken kommer att fokusera på produktion av personbilsdäck för att främst säljas på den centraleuropeiska marknaden då den är strategiskt belägen nära områdets kunder.

Den totala fabriksytan är cirka 54 hektar. I anläggningen ingår produktionsenheten, en distributionsanläggning för förvaring och distribution av däck samt blandnings-, bruks- och administrationsbyggnader. Den sammanlagda bebyggda ytan uppgår till cirka 100 000 m2.

Engagerad i Oradea med den största investeringen i Rumänien under de senaste åren

Nokian Tyres valde Oradea i nordvästra Rumänien som plats för den nya däckfabriken som ett resultat av en grundlig utvärdering, inklusive mer än 40 anläggningar i olika europeiska länder. Bland kriterierna som stödde beslutet var kompetens, affärsmiljö, infrastruktur, fastigheter och verktyg, driftskostnader och risker.

– Det arbete som gjorts de senaste åren syftar till att föra oss närmare våra kunder och skapa en sund grund för framtida hållbar tillväxt. Oradea är nu vårt hem och vi är fast beslutna att vara en god granne, stödja samhället, den regionala ekonomin och varje medlem i vårt team, säger Susanna Tusa, generaldirektör och vicepresident för Nokian Tyres Rumänien.

Det totala värdet av projektet är ungefär 650 miljoner euro, vilket positionerar det finska företaget som en av de största utländska investerarna i Rumänien under de senaste åren. För att finansiera sin investering i hållbar däcktillverkning kommer Nokian Tyres att få statligt stöd från den rumänska regeringen på cirka 100 miljoner euro och ett investeringslån från europeiska investeringsbanken på 150 miljoner euro.

Ett team på över 500 professionella

Tillsammans med byggarbetet genomförde Nokian Tyres en rekryteringskampanj för att attrahera duktiga medarbetare, med fokus på lokala talanger i Bihor County. Det planerade antalet anställda i fabriken i Oradea är cirka 500 personer. I slutet av 2024 förväntas antalet uppgå till 300, och processen kommer att fortsätta under 2025.