Nyheter

Palle Borgström, LRF: ”Varför vill S stoppa skogsägares miljöersättningar?”

I Dagens industri DEBATT klargör LRF att Sveriges 300 000 enskilda skogsägare spelar en nyckelroll i den gröna omställningen. De ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av vårt gemensamma klimat- och miljöarbete.

Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom. Skogsägare ska då, enligt grundlagens intentioner, kompenseras ekonomiskt på ett rättvist sätt. Så är det inte idag och det får större konsekvenser en drabbade skogsägare. Svårare att nå klimatmålen och mindre skatteintäkter till välfärden, för att nämna några.

I Socialdemokraternas senaste budgetmotion till riksdagen skriver Magdalena Andersson att “om man som markägare skyddar sin skog ska man få ersättning för det”. Samtidigt har LRF tagit del av information om att Socialdemokraterna i grundlagskommittén blockerar ett förtydligande av statens skyldigheter att ersätta markägare när staten anser att marken eller skogen har höga miljövärden och inte får brukas.

”Det är en obegriplig logik. Magdalena Andersson behöver agera för att Socialdemokraterna inte ska behöva stå med ansvaret för att svenska skogsägare fortsätter utsättas för Kafkaartade rättsprocesser, då skogen tas ifrån dem utan ersättning”. Skriver LRFs förbundsordförande Palle Borgström i debattartikeln.

År 2010 gjordes en ändring i grundlagen. Det var en bra och fullt rimlig ändring, men tyvärr blev formuleringen alltför svepande. Trots att det inte var meningen, tolkar myndigheter och domstolar lagtexten som att staten inte heller behöver betala när den vill ta någons egendom för att bevara miljövärden i form av natur, växter och djur. Nu cirka 15 år senare ska grundlagskommittén justera det som blev fel i grundlagen. Bland regeringspartierna i grundlagskommittén finns det ett starkt stöd för att förtydliga och stärka egendomsskyddet.  Men Socialdemokraterna i grundlagskommittén säger nej. För individen innebär det att grundlagen inte blir komplett och att staten kan köra över enskilda människor.

Om enskilda skogsägare inte kan leverera förnybar samt fossilfri råvara till energi- och industrisektorn kommer det få stora negativa effekter. I stället för att utöka bioekonomin och skapa jobb på landsbygden kommer de över 298 000 anställda inom skogs- och jordbruksnäringen få det tuffare.

”Vi vill att grundlagsutredningen formulerar tydliga riktlinjer att när staten stoppar vanliga människor att använda sin egendom ska det göras på ett rimligt och rättvist sätt – samt att ersättning ska utgå. För det var så det var tänkt med Sveriges grundlag. Genom att fortsätta låta domstolar döma utifrån dagens rättsosäkra grund riskerar vi arbetstillfällen och möjligheten att leva och verka på landsbygden”. 

Skriver LRFs förbundsordförande Palle Borgström i debattartikeln och avslutar:

”Det här kan Magdalena Andersson göra något åt. Formuleringarna i partiets budgetmotion måste väl trots allt betyda något?”.

Klicka här för att komma till LRFs debattartikel i Dagens industri ”Stå upp för era ord S och skydda skogsägarna”.

Fakta

Skogen står för ungefär tio procent av Sveriges totala varuexport. Idag är 298 000 anställda inom skogs- och jordbruksnäringen.

Om råvaran från skogen minskar med 20 % kommer: 

23 000 personer stå utan jobb på landsbygden.

Minskade skatteintäkter motsvarande 14 374 sjuksköterskor.