Nyheter

CSRD-rapportering – underskatta inte de processer som krävs

Text: Maria Nikolaidou, strategisk affärskonsult Cognizant

EU-förordningen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ställer ökade krav på rapportering kring miljöfrågor, socialt arbete och styrningsfaktorer (ESG). Syftet är att öka synligheten kring de här frågorna genom att samordna data över tid och mellan branscher. För att möta tillsynskraven måste företagen etablera robusta processer för datainsamling.

Samtidigt kan företag. med rätt angreppssätt, göra hållbarhetsrapporteringen till ett strategiskt verktyg för långsiktig tillväxt, istället för att enbart se den som ett administrativt krav. Som affärskonsult, med över 15 års erfarenhet av datadrivna projekt, vill jag gärna lyfta fram några lärdomar från verkligheten.

1. Många underskattar den tid och mängd data som krävs

Organisationer är skyldiga att rapportera kring 161 obligatoriska datapunkter, oavsett hur relevanta de är för verksamheten. Utöver detta är 622 datapunkter aktuella, beroende på hur väsentliga de anses vara för företaget ifråga. Många organisationer har underskattat den tid och de resurser som krävs för att samla in denna data. Att invänta slutförandet av den dubbla väsentlighetsbedömningen (DMA) kan medföra förseningar. Det kan leda till flaskhalsar i insamlingen av de obligatoriska datapunkterna, vilket riskerar efterlevnaden av CSRD-kraven.

2. IRO-rapporteringen är inte standardiserad

CSRD-rapportering är inte en standardiserad process, utan kräver att organisationer skräddarsyr sin lösning för att definiera och rapportera effekter, risker och möjligheter (IROs). Företag kämpar här med att koppla samman policyer, åtgärder och mål med IRO:er tvärs över processer och regioner. Samtidigt bidrar behovet av jämförbar data på flera nivåer till att öka komplexiteten ytterligare.

3. Svårigheter med att dela upp informationen tillräckligt

När en ESG-faktor väl anses vara väsentlig utifrån CSRD uppstår ofta problem med att nå den detaljnivå som krävs i rapporteringen. Organisationer med verksamhet i flera geografiska regioner ställs dessutom inför ytterligare utmaningar kopplade till kommunikation och andra flaskhalsar.

4. Intressenter arbetar i silos

Konsekvensanalyser sker ofta i silos, utan att alla relevanta intressenter är delaktiga. Exempelvis saknas ofta ekonomiavdelningen i de inledande stadierna, trots att de har en viktig roll för att koppla väsentlighetsbedömningen till de finansiella effekterna.

Dessutom underskattar företag ofta effekten av värdekedjans aktörer, vilket resulterar i ofullständiga data, särskilt avseende arbetsvillkor, löner och säkerhetspolicys.

Så hur gör man för att skapa en framgångsrik CSRD-strategi? Utifrån mina erfarenheter vill jag uppmana företag att prioritera saker som:

1. Börja tidigt med de obligatoriska datapunkterna

Vänta inte på att den dubbla väsentlighetsanalysen ska slutföras. Påbörja insamlingen av in de 161 MDR-datapunkterna (Minimum Disclosure Requirements) omedelbart.

2. Effektivisera rapporteringen av IRO

Skapa en strukturerad process för rapportering av risker och möjligheter genom att koppla policyer, åtgärder och mål till väsentliga faktorer. Exempelvis kan ett konsumentföretag koppla sin policy för återvinningsbara förpackningar till ekonomiska möjligheter fördelar, tack vare minskade materialkostnader. Använd standardiserade rapporteringsformat för att säkerställa konsekvens i datainsamlingen och spårningen.

3. Minska dataluckor och komplexitet

Skapa en centraliserad översikt över hållbarhetsrapporteringen. Standardisera datainsamling med hjälp av integrerade system och ett iterativt arbetssätt, och koppla hållbarhetsdata till finansiella data.

4. Samarbete och verktyg

CSRD-efterlevnad förutsätter samarbete och användning av avancerade verktyg för att effektivisera datainsamling och rapportering. Till exempel använde vi, i samband med automatiseringsarbetet med en global återförsäljare, datamoln för att effektivisera datainsamling och centralisera utsläppsspårning.

Genom att ta itu med de här utmaningarna och fokusera på rätt prioriteringar kan organisationer effektivisera sitt arbete med CSRD-compliance och säkerställa en mer effektiv och heltäckande rapporteringsprocess. Det kan vara helt avgörande för verksamhetens framgång.