Klimatpolitiska rådet konstaterar att klimatläget är allvarligt, och att Sverige inte beräknas nå klimatmål och åtaganden med nuvarande politik. Slutsatsen ligger i linje med OECDs svidande kritik av Tidöpartiernas omläggning av klimatpolitiken, som presenterades förra veckan.
Liksom Klimatpolitiska rådet menar Oxfam att klimatpolitiken måste få genomslag i budget- och skattepolitik.
– Tidöpartierna för en politik som förvärrar klimatkrisen och gynnar de rikaste. Mandatperioden tickar på, utsläppen ökar, och klimatministern duckar. Under tiden har klimatkrisen dödliga konsekvenser för de som gjort minst för att orsaka den. Att fortsätta bryta mot klimatlagen är en farlig väg att gå, både för att den urholkar tilliten för politiken och demokratin – och för att svenska folket så tydligt efterfrågar en mer ambitiös klimatpolitik som möter klimatmålen. Sverige och världen förtjänar tydligt politiskt ledarskap för en accelererad rättvis klimatomställning nu, säger Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige.
Sverige ser inte ut att nå EU:s 2030 mål, vilket kommer att innebära böter som svenska folket får betala. Klimatpolitiska rådet konstaterar att delar av klimatpolitiken präglats av ryckighet vilket försämrar förutsättningarna för att investera i klimatomställningen. För den fortsatta omställningen mot noll nettoutsläpp behöver politiken stärkas på flera centrala områden.
– Att regeringen väljer att för första gången inte skicka någon minister till klimatpolitiska rådets rapportpresentation säger allt. Regeringen har systematiskt avvisat kritiken från forskare, nationella och internationella expertmyndigheter, använt missvisande retorik och kalkyler för att försvara en klimatpolitik som levererar raka motsatsen till sina mål. Det är en allvarlig glidning av svenska politiken mot en populistisk retorik som inte grundar sig i sanningen, säger Hanna Nelson.
Under året som gått har vi sett en klimatpolitik som förvärrar klimatkrisen och gynnar de rikaste. Ett talade exempel är flygskatten. Trots att folkviljan och vetenskapen talar för att minska flygutsläppen, valde Tidöpartierna att avskaffa flygskatten. Beslutet gynnar flygbolagen och de rikaste i storstäder som redan har resurser. Utöver det används hundratals miljoner kronor om året i skattepengar till att rädda Bromma flygplats, där nästan 90 % av trafiken som är kvar är privatflyg. Samtidigt ökar priset för buss och tåg, transportslag som gynnar en större del av befolkningen.
Klimatpolitiska rådet menar att klimatpolitiken behöver få ett starkare genomslag i regeringens budgetprioriteringar och skattepolitik, en slutsats som Oxfam delar.
– Det är dags för regeringen inser att en majoritet av svenska folket vill ha en ambitiös klimatpolitik och för att lyckas måste den också vara rättvis och omfördelande. Regeringen har en chans nu att leverera en klimatomställning, vinna tillbaka tilliten och skicka notan till de allra rikaste som gjort mest för att orsaka krisen genom sina oproportionerligt stora utsläpp. En förmögenhetsskatt på mångmiljonärer och miljardärer kan leverera de stora summorna som klimatomställningen kräver, säger Hanna Nelson.
Om omställningen ska lyckas är rättvisefrågan central, det konstaterar även forskarna i underlagsrapporten till Klimatpolitiska rådet, som menar att det finns stora fördelningseffekter i klimatomställningen.
Bakgrund
Oxfam har visat att det finns stora skillnader i vem som bär störst ansvar för omställningen. En person från de rikaste 1% släpper ut nästan 10 gånger mer än en person från de 50% med lägst utsläpp. De allra rikaste behöver minska sina utsläpp mycket och snabbt, och även bidra till omställningen så att de som har det tuffare för stöd i att ställa om, enligt principen om att förorenaren betalar. Samtidigt behöver vissa grupper få kompensation för att omställningen inte skall slå orättvis och riskera att fördjupa klyftorna. Läs mer på https://oxfam.se/klimatojamlikhet/
Flera studier visat att majoriteten av svenskarna vill se mer ambitiös klimatpolitik:
En studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, visar att en bred majoritet av svenska folket, 72%, kan tänka sig att betala en procent av sin inkomst för att bekämpa den globala uppvärmningen. 85% tycker att staten behöver göra mer för att bekämpaklimatkrisen.
En SIFO-undersökning visar att Två av tre svenskar är oroliga för klimatförändringarna och tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen.
Bild: Gerd Altmann