Smarta hem-experten Netatmo inleder partnerskap med organisationen ECMWF, som dagligen ger SMHI tillgång till globala väderprognoser. Samarbetet innebär att ECMWF får tillgång till anonymiserade data från Netatmos väderstationer i realtid.
Varje dag registrerar tusentals av Netatmos väderstationer i Europa extremt lokal och exakt information om temperatur, luftfuktighet, nederbörd och vind. Utöver de tjänster som stationerna erbjuder sina användare utgör de ett av världens största vädernätverk och är en stor informationskälla. Nu inleder ECMWF (European Centre for Medium Range Weather Forecasting), där svenska SMHI ingår, ett samarbete med Netatmo för att förbättra sina prognoser.
Genom att integrera Netatmos data i ECMWFs meteorologiska system har samarbetet som mål att på ett betydande sätt bidra till bearbetning och prognostisering av väderfenomen. De första testerna kommer att inledas under 2025 i 14 europeiska länder, inklusive Sverige, med målet att förbättra väderprognoserna.
Den globala ekonomin påverkas i allt högre grad av väder och klimat, faktorer som direkt påverkar viktiga sektorer som jordbruk, energi och transport. I takt med att klimatriskerna blir allt vanligare och svårare att förutse kan möjligheterna att hantera dem verka begränsade.
– Idag gör ny teknik det möjligt att tillhandahålla mycket mer exakta väderprognoser och förutse klimatpåverkan. Bland dessa verktyg spelar så kallade professionella väderstationer i ”realtid” en nyckelroll när det gäller att samla in data i realtid, vilket gör att vi bättre kan förstå och förutse klimatvariationer, samtidigt som vi får viktig information för att hantera väderrelaterade risker, säger Niclas Sandström, nordisk säljchef på Netatmo.
Användardata kan bidra till studier och forskning
Netatmo-användare behöver inte dela med sig av sina data från väderstationen, men de som gör det bidrar aktivt till vetenskap och utbildning genom Netatmos Weather Program for Education. Netatmo samarbetar sedan 2022 med EUMETNET, en samarbetsorganisation bestående av europeiska meteorologiska institut, som använder Netatmos data i sina forskningsprojekt.
– Vår gemenskap av forskare över hela Europa arbetar nära med Netatmo i forskningsprojekt som syftar till att förbättra väderinformation, varningar och vägledning som ges till människor och organisationer när det betyder mest, säger Jacqueline Sugier på EUMETNET.
Bild: Gerd Altmann