Text: Kjell-Arne Larsson
Nya Tunagården närmar sig färdigställande. Det gamla äldreboendet från 1960-talet har byggts om helt och dessutom fått en tillbyggnad. Hela projektet certifieras med LEED Gold och tillbyggnaden dessutom med NollCO2.
Den befintliga delen hade ett 60-tal lägenheter. Huset gjordes stomrent, bärande väggar behölls och nya lättväggar byggdes. För att få plats med RWC och dusch i varje lägenhet, ändrades planlösningen så att tre lägenheter blev till två. Det fanns också en entré i en tvärställd byggnad, som har rivits.
Denna har ersatts med ny entré, med ett suterrängplan som har inretts med tillagningskök, teknikrum och personalutrymmen. Entrébyggnaden skapar länk mellan den befintliga längan i tegel och en ny tillbyggnad, som har träfasader och trästomme och kommer att få vegetationstak. Byggnaderna omgärdar en gård, som ska bli grönskande med buskar, sittgrupper och ett växthus. Projektet har skapat 80 bekväma lägenheter och en fin utemiljö för boende, besökare och personal.
Certifieringar
Hela projektet certifieras med LEED Gold.
– I våra utvecklingsprojekt använder vi oss av LEED med nivå Gold som minimum, berättar Jenny Sjöblom, projektchef hos Vectura Fastigheter. Några av våra byggen har klarat nivå Platinum, exempelvis Forskaren i Stockholm.
Vectura anlitar bland andra Polygon som håller ihop certifieringsarbetet och svarar för rollen som LEED assessor. För LEED AP svarar Sweco.
Tillbyggnaden certifieras dessutom med NollCO2. Certifieringen har kravet att utsläppen av CO2e ska balanseras ner till noll. Den befintliga byggnaden kommer att förses med 102 moduler solceller med installerad effekt på 46 kWp, som har en bedömd årsproduktion av 35,7 MWh. Detta hjälper till att balansera ner, men inte ända till noll. Vectura har ännu inte beslutat vilka andra åtgärder (godkända i NollCO2) som ska användas för att balansera ner det återstående.
Vectura anlitar som nämnts Polygon och Sweco, samt dessutom Structor för byggledning. Bygget är upphandlat som en totalentreprenad i samverkan med Österling Bygg som utförare.
– Vi har superbra samarbete inte minst med Österling Bygg, hela tiden i samverkan från upphandling, genom projekteringsfasen och även nu under byggproduktionen. De är både lätta att arbeta med och mycket kunniga.
– Projektet rullar på bra och allt pekar på att vi kan ha besiktningsmöte enligt plan i maj och färdig entreprenad till 31 maj, avslutar Jenny Sjöblom.
Omväxlande uppdrag
Österling Bygg finns såsom totalentreprenör med hela vägen, från projektering och under byggproduktion tills bygget blir klart. Företaget har egna snickare och använder underentreprenörer för el, vent, VS, plåt etc.
– Projektet har inneburit varierande jobb med allt från rivning till stomren byggnad i den befintliga delen, förnyelse av denna, rivning av hela entrébyggnaden och uppförande av den helt nya delen, berättar Fredrik Selin, entreprenadingenjör hos Österling Bygg.
Av den befintliga byggnaden sparades enbart grund, betongöverbyggnad och tak. Nya mellanväggar byggdes, samtliga installationer ersattes och allt inreddes på nytt.
Nya byggnaden har fått helt annan stomme, från markplan och uppåt har man använt pelare och balkar i limträ, väggar och bjälklag i KL-trä. Suterrängvåningen har däremot stomme i betong.
Hela projektet certifieras med LEED och nybyggnaden dessutom med NollCO2. Polygon har skött certifieringsarbetet och övergripande miljösamordning. Österling Bygg har också varit engagerade i miljöarbetet. Som miljöbedömningssystem har Byggvarubedömningen använts. Här har det varit viktigt att både totalentreprenören och underentreprenörerna, efterhand fört in valda produkter i Byggvarubedömningens loggbok.
– Sedan kan jag berätta att vi tillsammans med Polygon har gjort miljöronder en gång per månad och vi själva gått interna ronder också en gång per månad, avslutar Fredrik Selin.
Ronderna varannan vecka har på detta sätt följt upp miljöarbetet.
ARKITEKTENS ORD
– Det var inte självklart att behålla den befintliga 60-talsbyggnaden. ROT-projekt har sina utmaningar, men tillsammans med projekteringsgruppen kämpade vi med att hitta smarta lösningar. I slutänden sparade vi in en hel stomme i betong och cirka 60000 tegelstenar som beklär ytterväggarna. Utvändigt samspelar den befintliga gula tegelfasaden med den nya laserade furupanelen och en sammanhållen grön kulör på fönster, dörrar och plåt som väver samman det gamla med det nya. Sedan blev det otroligt fint med sedumtaket på de nya delarna, säger Martin Nilsland, uppdragsansvarig arkitekt på Carlstedt Arkitekter.
FAKTA
Byggtid: augusti 2023 – maj 2025
Byggherre: Vectura Fastigheter AB
Hyresgäst: Borlänge kommun
Totalentreprenör: Österling Bygg AB
Arkitekter: BSK Arkitekter AB, Carlstedt Arkitekter AB
Kostnad: ca 155 Mkr
Bild: BSK Arkitekter