Övergången till en cirkulär ekonomi kan skapa nya jobb men innebär också flera utmaningar för arbetslivet. Forskare som har analyserat kunskapsläget för återanvändning och återvinning inom textil- och byggsektorn ser att det behövs flera åtgärder för att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö.
– Jämfört med många andra aspekter av cirkulär ekonomi har arbetslivsfrågorna hittills fått väldigt lite uppmärksamhet i forskningen i de utvecklade länderna. Det är olyckligt med tanke på hur stor påverkan som den cirkulära ekonomin har på frågor som anställningstrygghet och hälso- och säkerhetsrisker, säger Johan M. Sanne, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
I granskningen har forskarna kartlagt det aktuella kunskapsläget inom textil- och byggsektorn – två områden där återbruket av resurs- och klimatskäl måste bli mycket större än idag. Både byggsektorn och textilbranschen genererar stora utsläpp av klimatgaser. Det mesta av avfallet förbränns eller deponeras trots att potentialen att återbruka mer är stor. Båda branscherna har också utmaningar kopplade till arbetsmiljöfrågor.
– Vi vet att arbetsmiljön vid återbruk och återvinning alltför ofta är bristfällig och att många företag saknar kunskap om både miljö och arbetsmiljö. I byggbranschen är det till exempel vanligt att stora företag lägger ut jobb på mindre företag som inte alltid har koll på arbetsmiljö och risker, säger Johan M. Sanne.
Forskarna konstaterar att man framåt bör undersöka hur fackliga organisationer och arbetsgivare kan samverka för att skapa cirkulära affärsmodeller som främjar transparens och samarbete över leverantörskedjor, samt att det behövs utbildningsprogram. Det finns också ett stort behov av bättre koordinering av policy i skärningen mellan miljöområdet och arbetsmiljöområdet.
– Ett betydande hinder i dagsläget är bristen på kunskap, det behövs riktade utbildningsprogram både för att optimera materialanvändningen och för att garantera säkerheten, säger Johan M. Sanne.
Läs artikeln Working Life in the Circular Economy: Taking Stock and Moving Forward i European Journal of Workplace Innovation – Green Jobs
Läs mer om projektet ”Affärsmodeller, politik och partnerskap för ett hållbart arbetsliv i den cirkulära ekonomin” som finansieras av Forte. Samarbetspartners är IVL Svenska Miljöinstitutet, Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.